U Dubrovniku je odrzana tribina povodom europskog spomen-dana na zrtve totalitarnih i autoritarnih rezima.Tribina je odrzana u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora i Udruge Daksa 1944./45., javlja h-alter.org.


Sudjelovali su povjesničar Ivo Banac, predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.
Banac je kazao da je današnja Hrvatska u rukama pojedinaca i stranaka koje ne mare za sve zrtve na jednak način, dodavši da ono što ne radi središnja vlast, mogu učiniti lokalna vlast, udruge, predstavnici civilnog društva i prosvjedovati protiv smjera kojim Hrvatska ide. Naglasio je da je Hrvatska dočekala pad komunizma nespremna za demokratski put, te da ne mozemo biti ravnodušni prema tome da se opravdati ustaški zločini ili zločin koji su komunisti počinili u Srbu 1941. godine.

"Podrzavamo nastojanje Tomislava Karamarka, kojega komunistička agentura pokušava proglasiti rigidnim desničarem samo zato što je pokrenuo procese protiv nalogodavaca komunističkih zločina", rekao je Ivo Banac. Napomenuo je da moramo na jednak način osuditi zločine i u Jasenovcu i na Kriznom putu.

"U Hrvatskoj još postoje birokrati koji sprečavaju strana ulaganja, kulturnjaci poput onih koji falsificiraju predstave kao što je Dantonova smrt, a zive na drzavnim jaslama, ima premijera koji potajno govore kako nema povrata privatne oduzete imovine, ministara koji torbare do Pekinga, novinara koji zive od tračeva o velikom diktatoru, profesora koji promiču nebuloze", naglasio je Banac.

"Kad hrvatska vlast shvati da naša demokracija ovisi o borbi protiv ostataka svih totalitarnih sustava, a taj dan dolazi, Hrvatska će dozivjeti novo rođenje i slobodu", dodao je Banac.

Ivan Zvonimir Čičak podsjetio je da je prije nekoliko godina pokraj Zaprešića pronađeno grobište gdje su ubijene 4 500 ljudi, ali od tada do danas tu nije učinjeno ništa, "već se bivši predsjednik Mesić narugao i nazvao nas koji smo to otkrili nadriforenzičarima", rekao je Čičak. Predsjednika republike Ivu Josipovića Čičak je nazvao stručnjakom za ratne zločine, rekavši da je u Istri išao pod zastavom sa zvijezdom petokrakom što je, kako je kazao Čičak, čin veleizdaje. "Ta zastava ne moze biti u Hrvatskoj budući da se s njom jurišalo na Vukovar i Dubrovnik", rekao je Čičak. Također je kazao kako je uvjeren da ćemo svi ubrzo dozivjeti dan kada u Zagrebu neće biti Trga maršala Tita, ali ni u Velikoj Gorici gdje je HDZ na vlasti.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da u Hrvatskoj prema policijskoj evidenciji postoji 750 jama u kojima je stradalo 90 000 ljudi, a prema nekim procjenama stručnjaka ima ih čak 1 300.

>>Split: HDZ optuzio vlast da ignorira zrtve komunističkih zločina

On je naglasio kako je samo 50 jama obiljezeno na dostojanstven način što najbolje govori o kontinuitetu negiranja komunističkih zrtava.

"Poslije ratnih operacija 1945. bez suđenja je likvidirano više od 300 000 ljudi i sad od nas traze da budemo slijepi prema sudbini naših sunarodnjaka", naglasio Karamarko komentirajući odnos aktualne vlasti prema zrtvama komunizma. "Ova vlast koja je došla na krilima silnih obećanja najprije je dokinula pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad Bleiburgom iako je to mjesto simbol stradanja Hrvata".

On je također posebno opisao događaje iz Srba 1941. godine gdje je izvršeno, kako je kazao, "klanje 200 hrvatskih hodočasnika". Rekao je da se tih dana isto događalo i u zapadnoj Bosni i Lici gdje su stradavali Hrvati i muslimani. "Jedan od vinovnika bio je i Đoko Jovanić, visoko pozicionirani Titovgeneral koji je počeo s kokardom. Zar hrvatska drzava mora platiti obnovu spomenika gdje je poklano toliko Hrvata", zapitao se Karamarko te dodao kako si to ne mogu dopustiti nijedna drzava ni narod.


R.H.