Na Europski spomendan zrtava svih totalitarnih i autoritarnih rezima, 23. kolovoza, u Dubrovniku je predstavljena je knjiga dr. Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina." U dvorani pape Ivana Pavla II., uz autora, govorili su predsjednik Hrvatskoga zrtvoslovnog društva dr. Zvonimir Šeparović i predsjednik Udruge Hrvatski domobran koja je organizirala događaj zeljko Kulišić.


Dubrovački biskup Mate Uzinić na početku je istaknuo kako je taj spomendan vezan uz potpis dvaju totalitarnih sustava, komunističkog i nacionalsocijalističkog, o nenapadanju 1939. godine. Svi totalitarni sustavi su isti jer iza sebe ostavljaju nevine zrtve, a mi smo danas ovdje da bismo se sjetili tih zrtava bez ikakvog dijeljenja. Biskup je pozvao okupljene da što prije Dubrovačkoj biskupiji prijave one među zrtvama za koje smatraju da su svoj zivot tako zivjele i završile da bi se mogao za njih pokrenuti postupak beatifikacije i uzdići ih na čast oltara kao mučenike s tog područja. Istaknuo je da se treba govoriti o zrtvama komunističkog sustava jer se o njima dugo šutjelo. Objasnio je kako to zasluzuju same zrtve, njihove obitelji, ali i zločinci kako bi krenuli putem obraćenja, i na kraju svi građani.

Dr. Šeparović govorio je o doprinosu Hrvatskoga zrtvoslovnog društva rasvjetljavanju te stvarnosti te istaknuo kako su u knjizi dr. Jurčevića prikazana mjesta stradavanja (stratišta, grobišta i logori), zrtve (pogubljeni) kao i počinitelji (organizacije i pojedinci). Dr. Jurčević istaknuo je da u knjizi donosi popis oko 1700 prikrivenih masovnih stratišta i grobišta u zemljama na području bivše Jugoslavije, ali da taj broj nije ni priblizno konačan. Proces suočavanja s istinom je iznimno tezak na osobnoj razini, a tako i na društvenoj i svjetskoj. U Hrvatskoj je situacija teška jer se događa diskriminacija zrtava komunističkog rezima, a pisanje o tome se marginalizira. Tako se šalje pogrešna poruka – da se zločin isplati.

U povodu Europskog spomendana sjećanja na zrtve svih totalitarnih i autoritarnih rezima Udruga Hrvatski domobran dodijelila je prigodne plakete i medalje "Hrvatski domobran" trojici uglednih sugrađana: dr. Augustinu Franiću, Jošku Radici i Nevenku Bilobrku. (Ika / HRsvijet)