Sisački biskup Vlado Košić predvodio je svetu misu zadušnicu za sve poginule branitelje u povodu 3. rujna, Dana branitelja grada Siska. U propovijedi je biskup Košić istaknuo kako se danas molimo za branitelje, za sve nestale tijekom Domovinskog rata ali i za sve «ikad poginule za Domovinu, a taj broj - u ovim našim krajevima - na zalost nije malen", naglasio je mons. Košić.


Ukazao je na pokušaje hrvatskih vlasti da zataškaju stotine masovnih grobnica u kojima leze zrtve komunizma, kao i pokušaje ignoriranja 23. kolovoza, Dana zrtava totalitarnih rezima.

Nastavio je kako: «tim više moramo čuvati uspomenu na naše hrabre vojnike, na zrtve i Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata i poraća, što ih više niječu i preziru upravo oni koji bi ih po duznosti morali poštovati, jer su dobili mandat za vođenje javnih poslova ove zemlje. Kad su novinari jednoga od njih upitali hoće li ova vlast obiljeziti 23. kolovoza, Dan zrtava totalitarnih rezima, odgovor je bio da se oni ne zele „baviti tim predstavama“. U našoj Sisačko-moslavačkoj zupaniji imamo kao izravnu posljedicu komunističkog terora 119 jama i grobnica, prema objavljenom popisu koji je prijavila Policijska uprava Sisačko-moslavačka, u kojima - još uvijek neobiljezenima - procjenjuje se - lezi oko 45 tisuća leševa! I to se nekih ljudi ne tiče, odavanje pijeteta svim zrtvama za njih su „predstave“! Sasvim izravno pitam: zbog čega se štite zločinci i koji je to imalo valjan argument da se abolira komunističke zločince?" rekao je Košić.

Osvrnuo se i na suđenje hrvatskim generalima na sudu u Haagu, naglašavajuči kako i unatoč činjenici da ne posjeduje nikakve dokaze Haag zeli osuditi hrvatske generale.

«Evo, dragi prijatelji, nije li licemjerno i potpuno nepravedno optuziti čitavu našu Domovinu, od pokojnog Predsjednika do svih najistaknutijih branitelja, naših generala, da su dio „udruzenog zločinačkog pothvata“? I što se sada događa? Trenutno svi iščekujemo da se donesu konačne presude tog nazovi-suda umjesto da se čitava Domovina ujedini i uputi jasnu poruku da ne dozvoljavamo iskrivljavanje istine i da smo svi odlučni braniti naše branitelje. Trebali bismo dići glas do neba, uzbuniti čitavu zemaljsku kuglu zbog nepravde koja nam se nanosi. Ako ima pravde, odustat će ti krojači istine i osloboditi naše generale. Ali teško je to vjerovati - budući da oni ovako rade: kad ne mogu dokazati „prekomjerno granatiranje“ i „udruzeni zločinački pothvat“, tada traze „alternativne oblike“ odgovornosti, zeleći dakle pod svaku cijenu osuditi nevine! Ako i nema razloga, treba ga naći! I mi svi to nijemo gledamo i čekamo što će se zbiti!, zaključio je biskup Vlado Košić.

 

R.H.