U zapisima istrazitelja Andrije Hebranga, generala Mile Milatovića stoji odgovor na pitanje Andriji Hebrangu u svezi srbijanskih zahtjeva da se hrvatski Srijem pripoji Srbiji: "Srijem je oduvijek hrvatski bio i trebao bi biti!"

Da i zbog toga su Andriju Hebranga onako krvnički umlatili u beogradskoj tamnici, stratištu mnoštva hrvatskih velikana. A Andrija Hebrang je bio najviši hrvatski partizanski komunistički prvak koji nije mogao izdrzati poslijeratni genocid nad hrvatskim narodom i onda komadanje dijelova one SRH. Srijem Srbiji, Boku Crnoj Gori a petnaestak prigraničnih sela Sloveniji. To je sve učinjeno odmah nakon mučeničkog umorstva Andrije Hebranga kojega su na dugogodišnjoj robiji prve Jugoslavije nazvali "Mirotočivim".

>>BiH trazi izlaz u Bokokotorskom zaljevu: I Sutorina je naša!

Nakon jugokomunističkoga sloma NDH uz pomoć ruskih trupa Crvene Armije i svih pokolja koje su počinili nad Hrvatima grabe i dijele preostale dijelove SRH. Grabe hrvatske povijesne prostore kao Titini lešinari koji je za ljubav svoje dozivotne vladavine bio u stanju likvidirati i posljednjeg Hrvata.

Ovo jugo kopile je postalo najveći zločinac nad hrvatskim narodom u cijeloj hrvatskoj povijesti. Sva tri ordena "narodnog heroja" J. B. Tito je zaradio na rušenju NDH i likvidaciji polumilijunskog mnoštva Hrvata među kojima je bio i jedan od njegovih suradnika Andrija Hebrang. I eto poslije toliko godina nitko ne moze saznati za zemne ostatke Andrije Hebranga. Nije bio progonjen samo Andrija Hebrang nego i njegove zena, zidovka Olga, koja je opisala svoje zatvorske strahote jer nije htjela optuzivati svoga muza. A tek njihova djeca što su sve prezivjela. Branko, Dunja i Andrija su kao djeca morali čak mijenjati svoje prezime da se ne bi zvali očevim - Hebrang.

Pri pokušaju uhićenja od strane UNS-a Andrija je teško ranio jednoga redarstvenika i pokušao samoubojstvo kroz sljepoočnicu čime je bio izgubio jedno oko. Redarstvo NDH je izliječilo Andriju i bio je primljen čak i kod Poglavnika, koji mu je pri susretu rekao: "Zašto Vam je to trebalo, Andrija?"

Prilikom razmjene  Andrije Hebranga za neke zarobljenike NDH bio je nazočan general "Drinjanin" Maks Luburić, koji u svojoj madridskoj "Drini" piše kako je na toj zamjeni rekao "Idi izdajniče hrvatskoga naroda". Andrija malo zastade te odgovori "Makso, Makso, da vidimo tko će od nas dvojice prije poloziti zivot za Hrvatsku!"

 

 

Mate Ćavar