Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u Rafaela Eitana, predsjednika nacionalnog savjetodavnog vijeća za povrat zidovske imovine, koje djeluje pri uredu izraelskog premijera, te je s njime razgovarao o povratu oduzete zidovske imovine u Hrvatskoj, priopćeno je iz Sabora.U Hrvatskoj se radi na zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a članovi izraelskog izaslanstva na sastanku su iznijeli vlastita očekivanja i sugestije u vezi s restitucijom imovine oduzete zidovima od 1941. do 1945., kaze se u priopćenju.

Na sastanku je naglašeno kako Republika Hrvatska ne isključuje mogućnost povrata imovine oduzete zidovima te se razmatraju načini rješavanja tog pitanja.

>>Nacionalizacija i zlouporaba društvenog vlasništva - SDP-ova pljačka tisućljeća

"Mi poštujemo poziciju oštećenih i pazimo da ne povrijedimo njihove osjećaje. U rješavanju tog pitanja mi ćemo se drzati načela da se nepravedno oduzeta imovina treba vratiti prijašnjim vlasnicima, ali se pritom vodimo i načelom da ispravljanjem starih nepravdi ne činimo nove", kazao je potpredsjednik Sabora Josip Leko i naglasio da se to pitanje mora rješavati u skladu s ekonomskim mogućnostima zemlje te stvarnim mogućnostima sadašnje i budućih generacija u Hrvatskoj.

>>(Ne) Nacionalizirani predsjednički stanovi

Na sastanku je obostrano izrazena zelja da se pitanje povrata oduzete zidovske imovine u Hrvatskoj riješi u prijateljskom duhu.

>>Josipović u Knessetu: Ja sam dijete Titova partizana!

Izraelska strana izrazila je razumijevanje za financijsku stranu problema i istaknula da ne trazi oduzimanje imovine kako bi se omogućio njezin povrat prijašnjim vlasnicima, kaze se u priopćenju Sabora.

 

R.H.