Prvi organizirani oruzani otpor hrvatskog naroda protiv srpskog vojno-policijskog terora u Kraljevini Jugoslaviji dogodio se 7. rujna 1932. u Lici, u Brušanima. Taj događaj poznat je kao Velebitski ustanak a trebao bi svake obljetnice imati prvorazrednu povijesnu, političku i medijsku pozornost. Zašto se još i danas ustručavamo rasvjetliti sve okolnosti hrvatske prošlosti i značajne događaje za hrvatsku budućnost i slobodu? Zašto se izbjegava sjećanje na 80. obljetnicu Velebitskog ustanka? To su razlozi zašto smo posjetili Brušane i Jadovno.(D.Borovčak, Lj.Škrinjar)

Prvi organizirani oruzani otpor hrvatskog naroda protiv srpskog vojno-policijskog terora u Kraljevini Jugoslaviji dogodio se 7. rujna 1932. u Lici, u Brušanima. Taj događaj poznat je kao Velebitski ustanak a trebao bi svake obljetnice imati prvorazrednu povijesnu, političku i medijsku pozornost. Zašto se još i danas ustručavamo rasvjetliti sve okolnosti hrvatske prošlosti i značajne događaje za hrvatsku budućnost i slobodu? Zašto se izbjegava sjećanje na 80. obljetnicu Velebitskog ustanka?

Brušane su prastaro velebitsko naselje, u Brušanskoj dolini, uz prometnicu koja preko središnjeg dijela Velebita vodi u Karlobag. (vidi - Reportaza: Brušane - od ispod ekvatora do hrvatske povijesti). Nije čudo da su tu na cesti od mora prema Gospiću srpski zandari uspostavili svoju stanicu kako bi strateški kontrolirali taj vitalni dio Like.

Represije koje su činili Srbi u starojugoslavenskoj drzavi danas se namjerno prešućuju, preskaće se redoslijed uzroka i posljedica, nastavlja se mitomanijska jugokomunistička i velikosrpska 'historiografija'.

Smišljenom politikom izmišljenih događaja poput onog u Srbu, nastavlja se podmetanje srpskog antifašizma kao kukavičjeg jajeta Hrvatskoj, uz istovremeno nepuhavanje brojki zrtava zločina u NDH, ranije u Jasenovcu, a od nedavno i u Jadovnom. Brojke se znatno razlikuju, ali uvijek u zlokukom rastu uz svesrdnu pomoć 'istoričara' iz Beograda, poput Zatezala o Jadovnom, s obilatim kađenjima episkopa SPC-e. Sve to ne smeta etici sveučilišnog profesora Pupovca i njegovoj druzbi politike nacionalnih sukoba niskog intenziteta, dapače taj se etnobiznis značajno razvio posljednjih godina.

>>Lazi pred kojima zastaje pamet: Cijeloj Hrvatskoj podvaljena Šaranova jama kao masovna grobnica Srba i zidova

Protivno tome hrvatski vlastoljubljivi političari, poslije smrti Franje Tuđmana, nisu nikada istupili protiv takvih srbokrivotvorina. A trebali bi prije svega zbog istine utvrđivanja povijesnog redoslijeda uzroka i posljedica spirale zločina, a zaključno sa zahtjevom o stručnom istrazivanju Šaranove jame u Jadovnom, kako bi se utvrdila istina.

Stoga za širitelje prijateljstva etnobiznisa, potrebno je utvrditi neke povijesne činjenice vezane uz Velebitski ustanak. Početak spirale srpskohrvatskih zločina započinje nasilnim pripajanjem hrvatskog naroda u zajednicu sa Srbima i krvoprolićem 5. prosinca 1918. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Tada su srpski zandari prema sluzbenom izvješću ubili 13 (od toga 9 domobrana), a ranjeno 17 osoba.

Zbog tog krvoprolića zavladalo je u Zagrebu ogorčenje o kojemu se nitko nije smio javno izjasniti, kako ne bi bio odmah uhićen. Novine su morale šutjeti, da ih ne stigne sudbina pravaškog dnevnika "Hrvatska", kojemu je šef policije dr. Grga Angjelinović još dan prije zabranio daljnje izlazenje. Nakon pokolja u Zagrebu na ulicama se pojavila brojna vojska novog srpskog rezima, čitavi odredi pješaštva i konjaništva.

>>Danko Anđelinović, djed Vesne Pusić, bio istaknuti pripadnik ORJUN-e i četničkog pokreta

Nastavak takve politike nametnute zajednice ponovio se kad je srpski zastupnik Radikalne stranke Puniša Račić u Beogradskoj skupštini 'demokratiju' takve drzave potvrđivao pištoljem. Pucnjevima u srpskom parlamentu usmrtio je hrvatske zastupnike HSS-a Pavla Radića i Đuru Basarićeka, smrtno ranio Stjepana Radića, a ranjeni zastupnici Ivan Grenđa i Ivan Pernar su prezivjeli. Hrvatski je narod tada bio na rubu sveopće pobune.

Nečuveni model srpske demokracije, zapečačen revolveraškim hicima u skupštini, ostaje bez primjera igdje u svijetu. U Hrvatskoj je izazvao opće narodno nezadovoljstvo i prosvjede diljem Hrvatske. U Zagrebu je bilo oko 100.000 demonstranata na ulicama, a srpska zandamerija i dalje brutalno nastavlja krvoproliće, ubijajući još trojicu Hrvata, ranivši 60-tak ljudi i uhitivši još 120 prosvjednika.

Stjepan Radić umro je 8. kolovoza 1928. u Zagrebu od posljedica ranjavanja i bio je to do tada neviđeni sprovod. Nazalost, ti se događaji svake godine obiljezavaju bez političke pozornosti i bez ikakve medijske pozornosti, iako su bez presedana u demokratskom svijetu.

Zašto hrvatska politika tu istinu o srpskom zločinačkom stoljetnom teroru nad Hrvatima nije potrudila podastrijeti svijetu, kao i međunarodnom sudu na informativno uzročno-posljedično razmatranje?

Poslije krvave skupštine uslijedio je početkom 1929. godine novi nastavak srpske demokracije u vidu Šestojanuarske monarhističke diktature po inovaciji kralja Aleksandara I. Karađorđevića. Raspušten je parlament, zabranjen je rad svih političkih stranaka, sindikata itd, zabranjeni su politički skupovi, uvedena je najstroza cenzura.

Okolnosti u Hrvatskoj su takve da se primjerice u Bjelovaru još 1924.g. regularno utemeljilo Udruzenje četnika, a kao odbrana od velikosrpstva ustaški se pokret javlja tek krajem 1928. u Zagrebu, a sluzbeno je osnovan 7. siječnja 1929. u Italiji.

Nastavlja se srpski policijski teror, hrvatski politički protivnici ubijaju se na ulicama, progone se, zatvaraju i muče. Proklamirano je prisilno integralno jugoslavenstvo, nasilno je promijenjeno ime drzave u Kraljevina Jugoslavija, a hrvatski nacionalni političari postaju divljač za odstrel.

Najpoznatiji su slučajevi: U Zagrebu na ulici 19. veljače 1931. ubijen je Milan Šufflay, hrvatski povijesničar, albanolog, znastvenik, a iduće 1932. godine izvršen je atentat na knjizevnika i pravnika Milu Budaka.

Do Velebitskog ustanka dolazi upravo u takvim političkim okolnostima krvave i represivne velikosrpske diktature. Srpski zandarski teror nastavlja se otimačinama, premlaćivanjima i ubojstvima po hrvatskim selima.

U tim krvavim okolnostima Velebitski ustanak je odgovor u vidu pokušaja oruzane revolucije u Lici. U rujnu 1932. godine organizirali su se pripadnici organizacije Hrvatske revolucionarne organizacije Ustaša, usmjereni protiv srpskog fašizma. Vođa ustaša bio je hrvatski narodni zastupnik, pravnik dr. Ante Pavelić.


Zašto se Pavelić, kao prezivjeli svjedok srpskog masakra u beogradskoj Skupštini 1928. godine, proziva fašistom? Upravo zato, jer se nakon sloma NDH, po završetku rata i uspostavi Titove drzave, proganja svaka ideja hrvatske drzavotvornosti i proziva fašizmom.

Za razliku od Hrvata, Srbi su svoj srbofašizam iz vremena Drugog svjetskog rata vješto 'gurnuli pod tepih'. Tako se u Titovoj drzavi za krivce svih zločina uvijek optuzivalo Hrvate, kao fašiste i ustaše. Posebice one koji bi samo pomislili na samostalnu Hrvatsku drzavu. To je bio sistem drzanja u pokornosti, pa se po istom poučku optuzbe nastavljaju u samostalnoj Hrvatskoj, sve do danas.

Da bi takve optuzbe prolazile bez većih otpora, zrtve i zločine Jasenovca stalno se podgrijavalo, a svako novo napumpavanje brojki hrvatskih zločina uvijek je bilo dobrodošlo. To je od nedavno ponovno krenulo i u Jadovnom (vidi Pupovčev maskenbal u Jadovnom).

>>Što je to Pupovac kao izaslanik predsjednika Sabora govorio na Jadovnu? (Video)

Začetnik i ideolog ustaških zločina u Jadovnom je Đuro Zatezalo. Rođen je 1931.g pokraj Ogulina, po zvanju učitelj, doktorirao je na temu narodne vlasti na Kordunu, Baniji i Lici u razdoblju od 1941-1945. godine. Autor je 15 knjiga i niza skupova s tematikom iz perioda NOB od1941-1945. Poslije 1960.g. postaje veliki 'stručnjak' za zločine počinjene nad Srbima, zatim je postavljen za sekretara Komisije za historiju kotara Karlovac, pa se još bolje skrasio na mjestu direktora Historijskog arhiva u Karlovcu.

Godine 1991. godine Zatezalo je nestao iz Hrvatske s kamionom arhivske dokumentacije. Skrasio se u Beogradu od kuda nije prestao širiti svoju srbomitomansku propagandu tiskanjem sve nebuloznijih optuzujućih knjiga. Na naslovnici knjige "Jadovno" izravno se povezuje malj i Stepinac te tako zagrebačkog nadbiskupa oslikava kao ubojicu i zločinca iz Jadovnog. Jednostavno, ono kako je Savo Štrbac širio lazi protiv Hrvata poslije 1995., to je Zatezalo radio svih dugih godina poslije 1945. Prije tri godine, Pupovac kao vješti profesor na katedri 'etnobiznisa' i 'politike nacionalnih sukoba niskog intenziteta' (vidi Večernji.hr), okuplja druzbu koja 2009. godine započinje nova kađenja o zločinima u Jadovnom.

>>Velika povijesna podvala i laz: Hrvatske kosti u Šaranovoj jami pretvorili u srpske

Zatezalo je napumpao brojku srpskih zrtava Jadovna na preko 40 tisuća ili kako prikladno stoji na spomeniku u Jadovnom - nekoliko desetaka tisuća. Pri tom treba razmisliti, je li sve to moguće s obzirom da je logor Jadovno bio otvoren nepuna četiri mjeseca.

Velebitski ustanak vodili su revolucionari iz Gospića na čelu sa Andrijom Artukovićem. Vođa ustaničkog napada bio je bivši austrougarski časnik Juraj - Juco Rukavina, a neki od sudionika su Marko Došen, Josip Tomljenović i Nikola Orešković.

Odluka o podizanju ustanka donesena je nakon izvršenih priprema u ljeti 1932. na sastanku u Spittalu u Austriji, na kojem su sudjelovali ustaški emigranti Ante Pavelić, Gustav Perčec i Vjekoslav Servatzy.

Oni koji se izruguju da je Pavelić došao iz Italije uspostaviti NDH, ne spominju da ga je Karađorđevićeva srboslavija zeljela smaknuti, pa se zbog toga sklonio u emigraciju.

Priprema za akciju započele su u proljeće 1932. Zatim je u noći 6. - 7. rujna 1932. napadnuta zandarmerijska stanica u Brušanima. Pred vrata zandarske postaje podmetnut je eksploziv koji se trebao uzbuniti i dići na noge seljake velebitskih sela te pročuti se u Hrvatskoj, odjeknuti Jugoslavijom i Europom.

zeljelo se upozoriti na neriješeno hrvatsko pitanje u Kraljevini Jugoslaviji poslije atentata u skupštini, poslije Šestojanuarske diktature 1929. i drugih srpskoterorističkih represija nad Hrvatima po beogradskom kolonijalnom modelu tlačenja i podjarmljivanja Hrvata.

Uz deset ustaških emigranata koji su stigli iz Zadra, u napadu na zandarmeriju u Brušanima sudjelovali su i navedeni članovi ustaške organizacije s područja Gospića. Okršaj je trajao pola sata, nakon čega su se napadači povukli.

Vlasti Kraljevine Jugoslavije odgovorile su na ustanak masovnim uhićenjima i premlaćivanjima. Srpski zandari izvršili su temeljito pročešljavanje područja Like i Primorja. Uhićivani su i zlostavljani mnogi Hrvati, a pri "čišćenju" terena hrvatskom stanovništvu činjene su ogromne materijalne štete, otimačine i palezi.

Zar se čuditi ako su zločini upamćeni iz Karađorđevićevog krvavog rezima, poslije u NDH pokrenuli novu spiralu zločina.

Naime, već pri samom proglašenju Hrvatske drzave, 8. travnja 1941. u Bjelovaru, inicirali su militantni Srbi, odnosno četnici, nove zločine: 10. travnja u Donjim Mostima, 12. travnja u Gračacu itd.

Većina sudionika Velebitskog ustanka sklonila se u talijanski Zadar, no neki su ipak uhićeni i osuđeni na robiju. Najistaknutija osoba i vođa Velebitskog Juraj - Juco Rukavina uhvaćen je i osuđen na smrtnu kaznu, koja je kasnije zamijenjena dozivotnom robijom.

Komunist Milovan Đilas upoznao se sa Rukavinom i drugim sudionicima Ličkog ustanka na robiji u Lepoglavi. Komunisti i hrvatski patrioti surađivali su tada i prijateljevali na robiji.

Đilas je zabiljezio: »Rukavina i ja smo postali pravi prijatelji, što nije bila iznimka. Drugi komunisti sprijateljili su se s "nacionalistima" i takva prijateljstva često su prezivjela zatvorske godine.«

Rukavini je obranu za sud sastavio profesor Sima Marković, jedan od prvih sekretara KPJ. Rukavina je 1939. pomilovan i pušten iz zatvora, ali već početkom iduće godine ponovo je zatvoren u Lepoglavi.

U rasulu Jugoslavije u travnju 1941. grupa interniraca među kojima je bio i Rukavina, razoruzavaju strazare i proglašavaju uspostavu nove vlasti u Perušiću. Ante Pavelić imenovao je Rukavinu zapovjednikom Ustaške vojnice 16. travnja 1941.

Nakon pada NDH zarobili su ga Englezi kod Bleiburga, isporučen je partizanima u grupi sa drugih duznosnicima vlade NDH. Suđenje pred vojnim sudom II. armijske oblasti u Zagrebu trajalo je samo jedan dan, bez ijednog preslušanog svjedoka. Partizanski prijeki sud je devetoricu, među kojima je bio i Rukavina te predsjednik vlade NDH Nikola Mandić i ministar Mile Budak, osudilo na smrt.

Kazna je izvršena strijeljanjem, po nekim podacima negdje u Maksimirskoj šumi u Zagrebu.

Velebitski ustanak i događaji u Lici imali su priličan odjek u inozemnom tisku, posebno talijanskom i mađarskom. Italija i Mađarska imale su interes za razbijanje Kraljevine Jugoslavije i zato su podupirale ustaše. Akcija u Brušanima prikazivana je kao odlučan zaokret u borbi Hrvata protiv velikosrpskih tlačenja iz Beograda.

List Proleter, centralnog komiteta KPJ u broju od 28. prosinca 1932. objavio je da Komunistička partija »pozdravlja ustaški pokret ličkih i dalmatinskih seljaka i stavlja se potpuno na njihovu stranu«.


Sami borbeni hrvatski nacionalisti u to doba nisu za sebe usvojili opći naziv "ustaše", nego su se još nazivali "frankovci", "hrvatski nacionalisti", "hrvatski nacionalni borci", "hrvatski nacionalni revolucionari". Komuniste i hrvatske nacionaliste tada su priblizavale činjenice da su bili pod udarom Šestojanuarske diktature i da su izlaz vidjeli u oruzanom otporu. Potvrda tome bila je u suradnji i solidarnosti na robiji, o čemu svjedoči Zajednica političkih zatvorenika osnovana u Lepoglavi 1934.g.

U današnjoj slobodnoj domovini Hrvatskoj Velebitski ustanak trebao bi imati povijesnu vaznost jer ga se smatra prvim organiziranim otporom hrvatskog naroda protiv vojno policijskog terora Kraljevine Jugoslavije o čemu svjedoči spomenik u Brušanima podignut 7. rujna 1998. od Gradskog odbora HDZ Gospića i HDZ Brušana i Rizvanuše.

Zašto je spomenik nastao u Tuđmanovom političkom vremenu, a kasnije se zanemario i spomenik i događaj zbog kojeg je postavljen, nije teško zaključiti!

Tragom događaja Velebitskog ustanka uputili smo se u Gospić. U Muzeju Like grada Gospića očekivali smo prigodan postav povodom 80. obljetnice Velebitskog ustanka. Ništa od toga! U tijeku je izlozba Povijesno oruzje s zanimljivim postavom, no bez ijednog slova na očekivanu temu. Tamo se moze vidjeti slika posljednjeg ličkog hajduka harambaše Laze Škundrića i njegova puška, zatim fotografija austrougarskih vojnika negdje u snijegu Velebita, kao i oruzje do Drugog svjetskog rata. No, baš ni spomena o događaju Velebitskog ustanka!

Čak nam u Muzeju nisu ništa znali reći o grobu poginulog Stjepana Devčića, ubijenog ustanika u potjeri nakon napada na srpsku zandarmerijsku postaju u Brušanima.

A Stjepan Devčić, pravi lički junak, rodio se na podgorskoj strani Velebita, u gorštačko-pastirskome selu Dolcu Devčić, kod Lukovog Šugarja. Zbog drzavnog terora Kraljevine Jugoslavije Stjepan se s ostalim Lukovčanima priključio ustaškomu pokretu.

Kod sela Jadovna, u sukobu s potjerom poginuo jedan od ustanika Stjepan Devčić, čiji se grob nalazi nedaleko mjesta pogibije. Njegov grob išli smo potraziti prema informacijama s kojima smo raspolagali.

Na ulazu u Jadovno kapelica je Sv. Jakova, a uz cestu ploča s natpisom dobrodošlice, velikim bijelim slovima.

Paradoksalno, upravo odlazimo u mjesto o kojem od nedavno likovi pod raznim maskama natezu nove krivotvorine o "vekovnim" srpskim i inim stradanja. Ove godine Milorad Pupovac je izjavio da su zločini u Jadovnom 'matica svih kasnijih zločina druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i BiH'. Očita se zeli Jadovno ozloglasiti i proglasiti ga mjestom izvornih ustaških zločina prije svih zločina, pa tako opravdati Srb i četnička klanja i paljenja hrvatskih sela, Brotnja, Lapac, Boričevac, Prijeboj i dr.

>>Sabor i Vlada pokrovitelji velikosrpskog laziranja povijesti na Šaranovoj jami: Pupovac izaslanik Sabora a Goldstein Vlade

Jer NDH je proglašena 10. travnja 1941. a logor Jadovno je po Zatezalu i njegovim slijednicima proradio, odmah drugi dan - 11. travnja. Istina ili podvala?

Tako bi i Velebitski ustanak kao hrvatski revolucionarni pokušaj mogao biti proglašen zločinačkom namjerom s predumišljajem na budućnost!

Na pupavac-zatezalo prikaze osvrće se i Ivan Vukić u Političkom zatvoreniku (244/245, srpanj/kolovoz 2012.) opisujući potragu za grobom Stjepana Devčića:

„Boze, do kada će te srbokomunističke olupine zivjeti na mitu o ustaškim zločinstvima, neprekidno ih podgrijavati i umnozavati, ne bi li svoja zločinstva opravdali i potisnuli u podsvijest, optuzujući ustaše!? Logor Jadovno postojao je nepuna dva mjeseca. Kada se odbije vrijeme za izgradnju logora i njegovo zatvaranje, mozda nije djelovao ni mjesec dana. Nitko razuman ne negira logore u NDH, od kojih su jedni naslijeđeni od Kraljevine Jugoslavije, a drugi novootvoreni po nalogu tzv. saveznika Nijemaca i Talijana, ali se zločinstva ne opravdavaju zločinima i povijesnim krivotvorinama!”


Kolovoz pod Velebitom, pitomo je vrijeme, u prelijepom kraju. Ulazimo u selo bez vidljivih stanovnika. Livade su pokošene, mjesto je uredno, na vrhu brijega svetište Marije Pomoćnice, podiguto dobrovoljnim radom mještana i njihovih doprinosa.

zupnik Josip Kapš po dolasku u Brušane, poslije rata 1959. odmah poduzima sa svojim suradnicima obnovu crkvi. Godine 1962. vlč. Josip Kapš obnovio je crkvu Sv. Martina u Brušanima, uz velike poteškoće i ometanje UDB-e, a potom 1963. podigao i crkvicu u Jadovnom.

Na malom trgu u Jadovnom nema oznaka ni prema Šaranovoj jami, a ni prema grobu Stjepana Devčića. Trazili smo bilo kakvu oznaku, osim opisa biciklističke staze, nema ništa. No, s lijeve strane ceste na ulazu u Jadovno, gdje se nalaze prve kuće stotinjak metara po strani, tu je zaselak Krč.

Grob Stjepana Devčića posve je nevidljiv u šumarku. U noći 7. na 8. rujna 1932. ustaša Devčić sudjelovao je u napadu na oruzničku postaju u Brušanima. Na uzmaku je smrtno ranjen u okršaju protiv zandara u zaselku Krču, u Jadovnome i tu mučenički za Hrvatsku zauvijek ostao.

S tim u skladu, već hrvatski uobičajeno, taj će se događaj medijski 'profesionalno' prešutjeti. Zato će mnoga pitanja u o događaju, spomeniku i grobu Stjepana Devčića, ostati i nadalje otvorena za lokalne i drzavne vlasti. Mozda vlastima postaviti samo ono najvaznije pitanje: Je li Velebitski ustanak zločin ili ponos?

Ove će godine zahvaljujući poštovateljima istine i domoljubima grob Stjepana Devčića povodom 80. obljetnice Velebitskog ustanka biti barem dostojno obiljezen.

Ako je Velebitski ustanak bio zločin zašto se to ne objavi sa podacima i činjenicama. Ako nam sluzi na čast i ponos, zašto onda hrvatske lokalne i drzavne vlasti zaziru od dostojnog obiljezavanja tog revolucionarnog događaja hrvatske povijesne čeznje za slobodom?

Zašto šute o tom događaju u Jadovnom, kad su u etnoprigodi svi u Jadovnom? Ima li to neke veze sa etnobiznisom? Dokle će se dopuštati da nam razni pupavci i zatezala rastezu iskrivljenu prošlost i stigmatiziraju budućnost? Spirala zločina ima svoj početak u Beogradu, s mnoštvom repova po Hrvatskoj.

Nije li vrijeme i zločin laznih optuzivanja prozvati zločinom? Prozvati i zločin krivotvorenja istine, i zločin lazi o pokrštavanjima, i zločin širenja napuhanih brojki zrtava, i zločin izmišljenih događaja, i zločin neistrazenih jama, i zločin prešućivanja, i zločin preskakanja zločina, i zločin neutvrđivanja uzroka zločina, i zločin posljedica međusobnih zločina, konačno i zločin etnoiskorištavanja zločina, i starih i novih.

U pozitivnom sukobu mišljenja ide se od negativnog k pozitivnom, od destruktivnog prema konstruktivnom zaključku, iza kojeg slijedi ili zajedništvo ili razlaz. Pa ne mora svatko zivjeti u zemlji 'zločina', u zemlji koju ne voli, u zemlji koju mrzi. Iskorištavati drzavu i medije, izluđivati narod iskrivljenim nametanjem zločina, nije li to isto zločin?

Za otreznjenje njima i svima nama, usred Jadovnog treba postaviti veliki kriz i povijesnicu o Velebitskom ustanku s odgovorom na pitanje: Zašto su ustali lički seljaci, ustanici, pravaši, revolucionari i ustaše 1932. godine i pokrenuli Velebitski ustanak?

Usred Jadovnog postaviti i velebni spomen poginulome junaku Stjepanu Devčiću. Tako da se sve pupavce, zatezala i natezala na putu prema Šaranovoj jami, podsjeti na istinu i početak svih priča o zločinima.Tekst: Damir Borovčak

Slike: Ljubomir Škrinjar i Damir Borovčak