"Oni kojima su nacizam i komunizam jednaki imaju cušpajz u glavi. To nisu jednako zločinački rezimi i nisu svijetu donijeti jednaka zla", rekao je ovih dana nesuđeni akademik Ivo Goldstein. Na takvu Goldsteinovu izjavu reagirao je akademik Slobodan Novak u novom broju Hrvatskog lista, poručujući mu kako bi se morao stidjeti.


Reagiranje akademika Slobodana Novaka prenosimo u cijelosti:

"Gospodine Goldsteinu, morali biste se stidjeti! Od svoje časne nacionalne ili rasne pripadnosti stvorili ste movens i svrhu jedne pseudo-znanstveničke djelatnosti.

Pročitavši, pitam se, kako moze i kako smije jedan doktor povijesti, profesor koji, recimo tako, odgaja naraštaje hrvatske mladezi, u dvije rečenice istresti ovako blasfemičnu i upravo sramotno blesavu tvrdnju. Ali, očito, smije i moze, zaštićen kordonom intelektualaca i intelektualki koji ne skrivaju svoje apatridske fige, nego djeluju odnarođeno pod maskom Europejaca i građana svijeta.

Ma, dakako, gospodine Goldsteine, dakako, nacizam i komunizam nisu jednaki, ako već zbrajate bodove. Razumio sam vas. Kudikamo je veći i tezi zločin, zar ne, ubiti zidova, nego nekog tamo ruskog muzika, ili kojeg rodoljuba; patra Pericu, stotine svećenika, tisuće, milijune časnih ljudi. Ne, ne, nisu jednaki... osim upravo po zlu što su ga donijeli svijetu. Ali i to vi negirate. Treba doista imati u glavi posljednji fiziološki ostatak već probavljenog cušpajza, pa govoriti (u ime znanosti!) o ne-jednakim zločinačkim rezimima, koji nisu svijetu donijeli jednaka zla!

Pa dakako da i nisu jednaki rezimi i njihove metode! Jer komunizam je imao specifični protokol i originalnu praksu, a i neusporedivo veći broj zrtava. Nacizam je nastupao bestidno, razbojnički, javno, s isukanim krvavim nozevima, zločinački, kao Sparafučil, prijetio i spektakularno ubijao, vješajući na kandelabre, plakatirajući i izvikujući svoje egzekucije. A komunizam je humanističkim floskulama, hipokritskim parolašenjem i dernečkom samohvalom, licemjernim proklamacijama dovodio u bludnju premnoge časne i dobronamjerne ljude, idealiste, humaniste... pa onda skrivao svoja stratišta i grobove svojih zrtava, tragove svojih nedjela, u ime ideala, a zapravo interesa partije, uništavao egzistencije, zderao svoju djecu i naivne privrzenike, genocidno likvidirao cijele narodne zajednice, masakrirao u ratu, dapače, u poraću, u miru... tisuće i tisuće neduznih.

Vi, koji ste od svoje časne nacionalne ili rasne, kako hoćete, pripadnosti stvorili movens i svrhu jedne pseudoznanstveničke djelatnosti, morali biste se stidjeti pred jazovkama i pred Barbarinim rovom, pred kriznim putevima, pred kazamatima, logorima, pred GULAG-ima i pred onim časnim sestrama kojima su španjolski komunisti zakucavali petnaest-centimetarske čavle u tjeme. Ako već ne na crti osobne etike, a onda barem na poticaj onog proklamiranog znanstveničkog morala. Jer inače ostaju deplasirane one kratice pred vašim imenom, a pogotovu vaše jalove i pretenciozne ambicije da se nazivate hrvatskim akademikom", kaze se u reagiranju akademika Slobodana Novaka na izjavu Ive Goldsteina.


R.H.