Sisačkog biskupa Vladu Košića jako je razljutila "Ketlska noć", povijesno-turistička priredba odrzana u subotu navečer u Sisku. Nakon što je naveo da je dobro prisjećati se povijesti i organizirati slične priredbe, naglasio je kako ga je «Keltska noć" jako naljutila, javlja Jutarnji list.


- Ostao sam zaprepašten, ljut, kada sam vidio da se na istoj priredbi u Sisku, koji voli za sebe reći da je grad hrvatskih pobjeda, jednako slave Sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik i zaštitnik toga grada, te partizani, zločinci koji su rušili crkve i ubijali zivu crkvu.

Moj grad Sisak i cijela Hrvatska moraju odlučiti hoće li slijediti Krista ili antikrista, jer ne mogu jedno i drugo. Stoga zabranjujem ubuduće bilo kakvu upotrebu imena i lika Svetog Kvirina zajedno sa zločincima partizanima.

Kao katolički biskup imam na to pravo i trazim da svi koji u bilo kakvim svjetovnim sadrzajima zele koristiti lik i djelo Svetog Kvirina i drugih katoličkih svetaca, moraju dobiti dopuštenje od Biskupije, rekao je Košić.

Naime, u Keltskoj noći, priredbi koju su zajednički organizirali sisačka turistička zajednica i grad Sisak, prikazano je deset slika iz povijesti Siska. Među njima bile su priče o povijesti , sudbini i značenju sisačkog biskupa i mučenika Svetog Kvirina i članova Prvog partizanskog odreda.

Biskup Košić rekao je ovo u propovijedi na misi odrzanoj u nedjelju 9. rujna u Zrinu, nekadašnjem gradiću na Banovini, kojeg su do temelja porušili i spalili partizani 1943. godine, te pobili većinu stanovnika, a ostale protjerali i zabranili im povratak.

Obraćajući se okupljenim prezivjelim stanovnicima Zrina i njihovim potomcima, biskup Košić naglasio je kako u Hrvatskoj neće biti dobro sve dok postoji i jedan branitelj tih zločinaca partizana, sve dok postoji i jedan kojem je "lijepa partizanska kapa". Nastavio je kako oni koji uporno veličaju zločince partizane i dalje ne zele i ne dopuštaju da se dozna istina o zločinu u Zrinu, koja do hrvatske javnosti nikako da pronađe put, ne zele da se dozna istina o Španovici, Boričevcu i drugim mjestima gdje su ti oslobodioci pobili većinu stanovnika, mjesta porušili i zabranili rijetkim prezivjelima povratak.

- Hrvatska mora jednako osuditi sve totalitarne rezime i jednako se odnositi prema svim zločinima koje su pripadnici tih rezima počinili, zaključio je Košić.


M.M.