U javnost su procurili dopisi iz razdoblja Drugog svjetskog rata koji ukazuju na činjenicu da su Sjedinjene Američke Drzave pokušale zataškati masakr u Katynskoj šumi koji se dogodio 1940. godine i u kojem su sovjetske snage ubile više od 22 tisuće poljskih vojnika i zatvorenika, javlja Associated Press.

Prema pisanju agencije, u čijem se posjedu nalaze sporni dopisi, američki vojnici koji su tri godine nakon masakra u Katynskoj šumi zatekli na tisuće tijela ubijenih Poljaka, slali su kodirane poruke svojim zapovjednicima.

Pripadnici sovjetske tajne policije za masakr su optuzili naciste, ali novi dokazi ukazuju kako to nije bilo moguće, budući da su nacističke snage to područje okupirali tek nekoliko mjeseci prije nego što su otkrivena raspadnuta tijela poljskih vojnika i zatvorenika. Tadašnji američki predsjednik Franklin Roosevelt bio je sklon vjerovati priči svog najvećeg saveznika protiv Njemačke, Staljina, te ga nije htio razljutiti informacijama koje je primio od dvojice američkih vojnika.

>>Zločini partizana i komunista

Osim raspadnutih tijela, vojnici su u Katynskoj šumi pronašli i brojna pisma i dnevnike te čizme i uniforme zrtava, koje su bile poput novih, što je ukazivalo na činjenicu da su pogubljeni nedugo nakon što su uhićeni, javlja Associated Press.


R.H.