Politički predstavnici Muslimana i Srba potpisali su u zenevi 16 rujna 1993. tekst Zajedničke srpsko-muslimanske deklaracije koja se danas zeli prešutjeti i staviti u domenu tzv. zaboravljenog znanja.

Nakon što su 14. rujna 1993., hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i  čelnik bosanskih muslimana Alija Izetbegović, potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj su se obvezali da će osigurati «prekid svih neprijateljstava između postrojbi Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane HR Herceg-Bosne odmah, a najkasnije do 18.rujna u 12 sati» u zenevi su otpočeli pregovori muslimanske strane sa predstavnicima bosanskih Srba.

Uz posredovanje tadašnjih mirovnih posrednika, lorda Dawida Owena i Thorwalda Stoltenberga, muslimanski čelnik Alija Izetbegović i predsjednik skupštine bosanskih Srba Momčilo Krajišnik potpisali su sporazum čiji je sastavni dio bila i odredba koja omogućava Srbima izdvajanje teritorija pod njihovim nadzorom iz sastava Bosne i Hercegovine, te priključenje Srbiji na temelju referenduma.

>>Ilija Zovko: Ratna i mirnodopska provedba velikobošnjačke operacije 'Neretva 93'

Ova deklaracija, koju su, uz Izetbegovića i Krajišnika, potpisali i mirovni predstavnici za Bosnu i Hercegovinu, Owen i Stoltenbergh, u biti je politički sporazum o raspadu Bosne i Hercegovine, te dobar primjer za sagledavanje ukupne Izetbegovićeve nagodbenjačke politike prema Srbima.

Međutim, ovaj se sporazum, kao i uloga međunarodnih predstavnika u njemu, zeli prekriti velom tajne. Umjesto njegovog objektivnog valoriziranja u javnost se plasiraju teze o navodnoj zločinačkoj organizaciji na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, pokušajima secesije, etničkom čišćenju, itd. Međutim, sporazum Izetbegović-Krajišnik, o kome se u javnosti jako malo zna, baca jedno sasvim drugačije svjetlo na ove događaje.

 

M.J.

 

Vezani članci:

-Jure Krišto: Razgrađivanje mita: Franjo Tuđman i Bosna i Hercegovina (I.dio)

-Jure Krišto: Razgrađivanje mita: Franjo Tuđman i Bosna i Hercegovina (II.dio)

Jure Krišto: Razgrađivanje mita: Franjo Tuđman i Bosna i Hercegovina (III.dio)