Konferencija za novinare povodom ciklusa predavanja „Hrvatski martirologij“  o hrvatskim mučenicima i prešućivanim žrtvama iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća održana je u srijedu 19. rujna u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Katedralne župe u Sisku.


Ciklus su novinarima predstavili sisački biskup Vlado Košić i povjerenica za hrvatski martirologij Sisačke biskupije Spomenka Jurić. U svome predstavljanju „Hrvatskog martirologija“ biskup Košić je između ostalog podsjetio kako je upravo bl. Papa Ivan Pavao II. potaknuo Crkve u svim dijelovima svijeta da popišu žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća i da naša Županija prema popisu koji je prijavila Policijska uprava Sisačko-moslavačka ima ponajviše žrtava komunističkog terora u Hrvatskoj. Na području Sisačko-moslavačke županije nalazi 119 jama i grobnica, te se procjenjuje, oko 45 000 leševa.

Biskup je podsjetio i na Zrin, simbol junaka Zrinskih i istaknuto mjesto hrvatske povijesti, te mjesto jednog od najstrašnijih genocida partizana u Drugom svjetskom ratu. Na Malu Gospu 1943. godine tamo je pobijeno oko 300 mještana, selo spaljeno, župna crkva Našašća Sv. Križa srušena, a preostali stanovnici, uglavnom žene i djeca, iseljeni u Slavoniju. Iako župa Zrin danas nema župljana, ponajviše zbog oduzete imovine stanovnicima sramotnom presudom 1946. godine koja im do danas nije  vraćena, biskup je najavio u slijedećoj godini početak izgradnje crkve Našašća Sv. Križa kao simbola povratka i spomena na stradanje zrinjane.

Osvrćući se na ciklus gđa. Jurić je ukratko predstavila predavača i naglasila kako je cilj ovih predavanja  sačuvati sjećanja na žrtve iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća, te je odmah najavila sljedeći ciklus predavanja koji će govoriti o žrtvama u Domovinskom ratu.

Ciklus „Hrvatski martirologij“ započinje u sijedu 19. rujna predavanjem na temu „Politika komunističkog režima prema Katoličkoj crkvi“, a održat će ga uvaženi znanstvenik s Hrvatskog instituta za povijest, dr. sc. Miroslav Akmadža.  Sljedeće predavanje i promociju istoimene knjige, u srijedu 26. rujna, održat će prof. dr. sc. Josip Jurčević s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ na temu „ Prikrivena stratišta i grobišta, a dok će, u srijedu 3. listopada, ciklus zaključiti gospićko-senjski biskup i predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij  mons. Mile Bogović s temom „Potreba za hrvatskim martirologijem“.


Ovom prigodom predstavljena je i Karta Sisačke biskupije koju su osmislili voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Stjepan Vego, uz stručnu pomoć umirovljenog stručnjaka Geodetske uprave u Zagrebu Mirka Alilovića. Grafički dio izradila specijalizirana tvrtka Stef iz Zagreba, a karta sadrži ucrtane granice Sisačke biskupije s arhiđakonatima, dekanatima i župama, te ilustriranim župnim crkvama.

 

S.V.