Svečano otkrivanje biste s likom fra Bernardina Sokola, istaknutog hrvatskog glazbenika i mučenika, a koja je rad akademskog kipara fra Joakima Jakog Gregova, održat će se u petak, 28. rujna, s početkom u 18 sati, u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu, na samu obljetnicu njegove mučeničke smrti. Događanje će započeti službom riječi i odrišenjem za njegovu plemenitu dušu, a isto organiziraju Društvo za zaštitu kulturne baštine Kaštela “Bijaći” i župni ured Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu.


Fra Bernardin Sokol, hrvatski i sućurački mučenik, franjevac i glazbenik je, nakon što je 28. rujna 1944. godine od strane partizana odveden iz samostana na otočiću Badija, mučki ubijen i utopljen u moru, bio je gotovo zaboravljen, a njegova djela su prešućivana. Kad je pod Orebićem njegovo tijelo izbacilo more, mještani su ga, prema pričama svjedoka, u tajnosti pokopali, ali mu tijelo do danas nije pronađeno. Inače, u Samostanu Male braće postoji nepotpisani i nedatirani rukopis na kojemu je ukratko napisan životopis fra Bernardina, a u istome je napisano: „Oca Bernardina su partizani odveli iz Badije, da će ga odvesti na Vis, ali su ga ubili u barci između Badije i Orebića 28. rujna 1944. Kad su ga počeli na smrt tući, uzviknuo je: `Živio Krist Kralj!` Ubivši ga bacili su ga u more, pa mu je tijelo isplivalo na obalu Pelješca blizu Orsana. Tamo je kraj puta i pokopan“.

Krajem svibnja ove godine, u Župi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu održana je spomen večer u čast fra Bernardina Sokola, a tom prigodom je u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela “Bijaći” i Župe Sv. Jurja m. predstavljena knjiga: „Glazbenik fra Bernardin Sokol“, prof. dr. sc. Marije Riman. Osim iscrpnih podataka o životu fra Bernardina, monografija sadrži i njegove brojne skladbe, pa je na taj način prof. dr. sc. Marija Riman omogućila da brojni pjevački zborovi popune svoj repertoar djelima ovog do sada javnosti malo poznatog glazbenika. Spomenu na fra Bernardina je prethodilo i otkrivanje obnovljene spomen ploče, prvobitno postavljene 1994. g. na mjestu njegove rodne kuće u sućuračkoj Gospojskoj štradi.


Renata Dobrić