70. Obljetnica četničkog pokolja u kojem su četnici na području Širokog Brijega, Posušja i Rame, početkom listopada 1942. godine, pobili i masakrirali gotovo 2000 nedužnih civila, obilježena je u nedjelju, 30. rujna  na Šarića Dabilu kod Posušja.


Na mjestu sagrađenog spomen obilježja, gdje se mještani prisjećaju svojih nevinih žrtava, sv. misu predvodio je župnik župe sv. Ante, u Sutini-Rakitno, don Slaven Ćorić. Osvrnuvši se na našu učestalu sklonost zaboravljanju pojedinih događanja iz ne tako davne prošlosti don Slaven je posebno ukazao na važnost i značaj okupljanja vjernika u spomen na žrtve svih ratova.

Planirana talijansko-četnička akcija

Polazno mjesto ovog krvavog četničkog  pohoda  bilo je Bijelo Polje a plan ovoga pohoda, u suradnji sa talijanskim oficirima, izradio je četnički vojvoda Milorad Popović. Prema tom planu,  krenule su iz Bijelog Polja tri veće četničke skupine. Prva  skupina krenula je planinskim terenima sjeveroistočnih područja općina Širokog Brijega i Posušja, preko Rakitna, Konjskog i polja za Doljane. Druga je imala pravac kretanja uz Drežnicu, paleći i ubijajući sve što je hrvatsko, te je jednim svojim dijelom izbila u Konjsko iznad Rakitna, spojivši se s prvom skupinom na Poljima. Treća skupina uputila se prema Jablanici i dalje uz Doljansku dolinu za Doljane, da bi se sve tri spojile u Doljanima i tu taborovale 7./8. listopada 1942. godine. Dana 8. listopada 1942. krenuli su sve tri skupine  prema Rami, gdje su  pobili 916 civilnih osoba te spalili čitavu Ramsku kotlinu.

Pljačku i pustošenje župe Crnač, četnici su otpočeli 4. listopada 1942. godine. Tadašnji Crnački župnik u kronici župe je napisao slijedeće:   - « 4.X.1942. četnici su došli u ovu župu preko Goranaca, Ladine i Dabila. Narod je bježao i krio se u pećine i šume. Četnici su ubili 8 ljudi, a zapalili 33 kuće i 30 pojata i mljekara. Učinjena šteta u stoci, živežnim namirnicama, odijelu i pokućstvu cijeni se na 12.000.000 kuna. To je četničko haranje i pljačkanje trajalo od 4. do 8. X. 1942.»

Stradalo Rakitno, Polja i Rama

Četničko talijanske aktivnosti nastavljaju se slijedećih dana prema zapadu a meta je bilo Rakitno i sela u njegovoj bližoj okolici. O tim danima svjedoče zapisi tadašnjeg župnika u Rakitnu fra Berte Dragičevića koji je u župnom ljetopisu župe Rakitno  zapisao sljedeće:  -« 6.X. 1942. Došli u Rakitno i Sutinu prvi put srpski četnici pod zapovjedništvom talijanskih časnika. Među njima bilo je i talijanskih vojnika. Tu su ostali i harali do 8.X. Zapalili su 150 kuća i staja, a poubijali su 30 ljudi. Odnijeli su gotova novca oko 1.000.000 kuna, odnijeli ili uništili oko 14 vagona žita i odveli 150 konja.»

Zanimljive detalje o zajedničkim četničko-talijanskim aktivnostima na prostoru Rakitna objavio je i Hercegovački tjednik o broju od 21.lipnja 1991. godine. U objavljenoj izjavi jednog  od očevidaca  četničkog pokolja u Rakitnu,  između ostaloga, stoji: - «Mještani su bili totalno zatečeni i neupućeni u tadašnja ratna zbivanja. Nisu se razumjeli ni u ratno znakovlje. To se najbolje vidi po tomu što su toga kobnog dana ( 06. listopada 1942.) oko podne nadlijetali to područje talijanski avioni i ispalili nekoliko signalnih raketa na Šarića Poljanu, što je bio signal četnicima da na tom području nema nikakve vojske, te da se mogu slobodno kretati od Crnča sa širokobriješkog područja u pravcu mjesta na kojem su počinili zločin.»

O tim, po hrvatski puk Hercegovine, iznimno teškim danima, Josip Jozo Suton zapisao je slijedeće: - «Kobnog 06. listopada 1942. nenadano su nahrupile koljačke četničke horde na područje sela Rakitno. Na tom području 6., 7. i 8. listopada zaklali i izmasakrirali 31 nevinu civilnu žrtvu, te se zaputili dalje u Ramsku kotlinu u kojoj su ubili 916 Ramaca-Hrvata i Muslimana, te zapalili sve kuće u toj dolini.


D. Šimić