HDZ i HDSSB usprotivili su se prijedlogu zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, ističući kako se tim zakonom zapravo želi zaustaviti istraživanje zločina komunizma.


Ocijenili su da će ukidanjem neovisnog Ureda za istraživanje grobova žrtava komunističkih zločina ti poslovi biti gurnuti pod politički patronat Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja.

'Umjesto neovisnog tijela, koje se ukida, poslove guramo pod politički patronat ministra hrvatskih branitelja i Vlade. Postavlja se pitanje hoće li ukidanjem Ureda biti zaustavljen i posao na pronalaženju, istraživanju i obilježavanju grobova žrtava komunističkih zločina', rekao je zastupnik HDZ-a Tomislav Ivić.

Podsjetio je da je 2002., u vrijeme vlade Ivice Račana, ukinuta komisija za ratne i poratne žrtve, a njezin je posao prebačen u Ministarstvo znanosti te upitao 'je li prvi i jedini cilj ovog zakona zaustaviti daljnje pronalaženje i obilježavanje grobova žrtava komunističkog režima'.

'Jamčim da političkog pritiska na rad tog odjela neće biti. Nisam od onih koji bi ubio za ministarsko mjesto i bude li ikakvih pritisaka, podnijet ću ostavku', uzvratio mu je ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, koji se gorljivo zalaže za uključivanje ove problematike u njegov resor.

Matić je naglasio kako se Ured ne ukida, nego da će isti djelatnici i članovi Upravnog vijeća Ureda isti posao moći nastaviti raditi u sklopu Ministarstva branitelja.

Ustvrdio je da je Ured i do sada bio logistički oslonjen na Ministarstvo, budući da da je naloge i plaća za obavljene poslove Komisiji za zatočene i nestale Ministarstva branitelja. 'To je neprirodno, a bojim se i protuzakonito', rekao je Matić.

Matić: Neka ratne zločine istražuju MUP i DORH'

Objasnio je i da je, iako nema nikakvu nadležnost nad Uredom, kao ministar odgovoran za zakonito trošenje novca u Uredu, kojemu, kaže, svakoga mjeseca mora potpisati 'posebnu pomoć'.

'Prvo sam potpisao da im se kupi džip, a na pitanje kuda idu na teren, odgovorili su da ne idu. Imaju 300 kvadrata poslovnog prostora u Zagrepčanki. Ministarstvo im je do sada isplatilo 335 tisuća kuna, a nemaju nikakve rezulatate', ustvrdio je Matić.

HDSSB-ovac Zoran Vinković upozorio je da jedinice lokalne samouprave nemaju novac za održavanje grobišta, što će po novom zakonu biti dužne činiti.

Matić mu je objasnio da će Ministarstvo branitelja napraviti pristupne puteve i obilježiti grobišta 'dostojanstvenim i skromnim spomen-pločama, na kojima će biti konstatirano što se i kada dogodilo'. 'Dalje neka ratne zločine istražuju MUP i DORH', dodao je Matić.

 

R.Horvat