Predsjedniku Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenku Ćosiću uručena je  prigodna zahvalnica Vicepostulature „Fra Leo Petrović i 65 subraće", za potporu koju ova institucija, s njim na čelu, pokazuje u  svekolikoj skrbi za rad Vicepostulature ali i općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređenje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća u Ljubuškom i Širokom Brijegu.


U ime Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće", nagradu je uručio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

-Županijska Vlada ŽZH, na čelu s predsjednikom Ćosićem, primjer je svim drugim hrvatskim institucijama kako se trebamo odnositi prema ovom pitanju. Nemjerljiv doprinos dali su u radu Vicepostulature i općinskih povjerenstava ali i prihvaćanjem pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, kada su otvoreno istupili naprijed i vlastitim primjerom pokazali kako se brani istina, kazao je tom prigodom vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Inače, uz pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, Vlada Županije Zapadnohercegovačke je aktivno podupirala eshumacije posmrtnih ostataka na području Širokog Brijega i Ljubuškog, gdje je do sada eshumirano 101 zemni ostatak žrtava komunizma.

>>Zdenko Ćosić na bleiburškoj komemoraciji: Komunistička vlast je osmislila, planirala i provela zločin masovnih smaknuća i progona

>>Široki Brijeg: Pokopane 42. žrtve II. svjetskog rata i poraća

-»Po jamama i šumama razbacane, kao molekule prošlosti, da nikada više ne budu utkane u našu sadašnjost, tu su sad pred nama kao uskrsle, polomljene, mučene i žicom vezane kosti, tu su pred nama 42 lubanje s rupom na zatiljku kao neizbrisivim pečatom nečovjeka i antikrista. Zločinci koji su htjeli izbrisati svaki trag ljubavi, ostavili su svoj neizbrisiv trag mržnje. Poredak zla označio ih je kao bezvrijedne, kao brojeve, ne ljude – bili su ništa, o njima se moglo šutjeti ili govoriti s prijezirom i mržnjom. Svi naši domoljubi, progonjeni ili ubijani kroz stoljeća do današnjih dana, svi su oni sudionici jednog vremena i jednog Domovinskog boja! Što vrijeme uopće znači u sintezi nacionalne težnje za slobodom!? Što znači zabraniti imena, uništiti matice i popise ubijenih domoljuba, kad je u samo jednoj riječi sažet sveti registar svih njihovih imena – Domovina!?«, kazao je Zdenko Ćosić, u prigodi pokopa 42 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća ekshumiranih na prostoru Širokog Brijega, održanog 29. Srpnja 2012. U Širokom Brijegu.

 

D. Šimić