U zagrebačkom naselju Gračani počelo je otkopavanje masovne grobnice iz 1945. godine s tijelima žrtava komunističkih zločina. Dosad su iskopani ostaci 27 žrtava. Vjerojatno je riječ o pripadnicima dočasničke škole, što znači da su žrtve bile u dobi od 16 do 20 godina, javlja Dnevnik Nove tv.

'Riječ je bez sumnje o egzekuciji. Svi su imali vezane ruke na leđima, nađeno je dosta čahura. Ubijeni su automatskim oružjem. Očigledno, na nekoliko lubanja su pronađene prostrijelne rane. Nešto malo osobnih predmeta i svi su bili izuveni, bez čizama', rekla je Višnja Starešina iz Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon 2. svetskog rata.

>>Gračani: U dvadeset masovnih grobnica zakopana 783 tijela

>>Masovna grobnica na imanju Ivice Todorića

Podsjetimo, organizirane egzekucije u Gračanima počele su sa 10. na 11. svibnja 1945. Prema iskazima lokalnog stanovništva, žrtve su dovođene iz zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu. Nema podataka da je itko preživio. Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice JA koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih na ulazu u Park prirode Medvednica i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani. M. Haramija evidentirao je sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava (20 lokacija) te zabilježio broj pokopanih žrtava (783).

 

R.H.