Većinom glasova saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskom saboru je kao kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a predložen dekan veleučilišta VERN i bivši direktor Televizije Zagreb, s kraja 80-tih, Goran Radman. Predsjednik Odbora Branko Vukšić predstavio ga je kao najboljeg i najspremnijeg kandidata, koji odgovara obnašanju ovako važne dužnosti svojim moralnim integritetom i znanjem.


Tim povodom iz HSP-a AS su priopćili da je "Odbor zaboravio iznijeti druge važne činjenice o uvaženom kandidatu, koje se pomno skrivaju od hrvatske javnosti kao zmija noge". Ovim priopćenjem, kako navode,  podsjećaju kakvu važnu ulogu ima ovaj najjači i najutjecajniji javni medij na području ovog djela ne samo Hrvatske nego i Europe.

"Svjesni smo činjenice kako HRT ne samo da prenosi informacije nego nekada namjerno ili nenamjerno i kreira javno mnijenje a ne manje važna je edukacijska uloga koju ima i trebao bi je imati", poručuju iz ove stranke.

"Istine radi, za nas u HSP AS manje su bitni dijelovi njegovog životopisa vezani za Microsoft i VERN a daleko važnija činjenica da je Goran Radman bio savjetnik za međunarodne odnose Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske (1984.-1987.), obnašao dužnost direktora Televizije Zagreb u vremenu kada se zatiralo hrvatstvo (1987.-1990.), da je bio zadnji predsjednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, ... HSP AS ovim priopćenjem želi ukazati na dosljedan nastavak provođenja antihrvatske i antikršćanske politike od strane aktualne vlasti koju vode agnostici i ateisti. Ovim imenovanjem nastavljaju "Povratak Otpisanih" jer su već imenovali njegovu prethodnicu i vršiteljicu dužnosti ravnateljice HRT-a Mirjanu Rakić koja je poznata po suradnji sa bivšim jugoslavenskim tajnim službama pod kodnim imenom Lora. Njen povratak značio je samo nastavak onoga što je započela "trećesječanjskom" smjenom vlasti 2000. godine. Tada je uz potporu novoustoličenog predsjednika RH Stipe Mesića i premijera Ivice Račana započela staljinističku čistku prohrvatskih novinara i urednika na HRT-u", priopćili su iz HSP-a AS.

Greške hrvatske politike 90-tih godina osjetimo i danas jer nije proveden Zakon o lustraciji, poručuju iz ove stranke te dodaju kako u državama u tranziciji koje su taj Zakon provele (Poljska, Češka, Mađarska, ...) ovakvo nešto je nezamislivo.

"HSP AS nema političku snagu da promijeni ono što će biti izglasano u Hrvatskom saboru ali ima moralnu potrebu i obvezu da bude glas istine sa nadom da ćemo se naučiti na svojim pogreškama te da nećemo za ovogodišnje božićne blagdane umjesto prigodnih emisija sa tematikom Božića na HRT-u gledati "Povratak Otpisanih" ili "Nepokoreni grad"", poručuju iz ove stranke.


R.H.