Za sve ljubitelje bivše Jugoslavije, koji u posljednje vrijeme u Lijepoj Našoj niču kao gljive poslije kiše, stižu dobre vijesti, i to iz “kulture”.


Naime, svi oni koji žale za Brankom Kockicom i njegovim “svetom u kojem caruje drugarstvo”, svi oni koji su za to da zagrebačke ulice nose imena srpskih “rock pevača” te svi oni koji žale za srpskim filmovima i “prekrasnim” uzrečicama “bre” i “burazeru”, već večeras, u subotu, 27. listopada, mogu u samoj hrvatskoj metropoli, u srcu Hrvatske, u zagrebačkom klubu Močvara nazočiti književnoj večeri nazvanoj exFeral/Beton II (S)MARATON.

Bre 1: Oživljavanje, bre, multikulturalnog dijaloga s braćom

Za sve mlade ljubitelje bivše agresorske države večer su osmislili urednici Močvarinog književnog programa, ekipa iz beogradskog Betona, koji će cijelu slijedeću godinu, kako piše na internet stranici Močvare, dok će već ove subote moći uživati u aktualnim tekstovima iz produkcije srpskog Betona. Kao posebna poslastica za mlade jugonostalgičare najavljen je nastup Predraga Lucića & Borisa Dežulovića, o čijim „Melodijama Bljeska i Oluje“ u najavi piše:“Standardni nastup feralovskog dvojca, koji svojim pjesmama razara svaki oblik gluposti, primitivizma, nacionalizma i ostalih derivata postjugoslovenskih i postkonfliktnih društava.”

Znači, dragi hrvatski ratnici, hrvatski domoljubi, hrvatski roditelji, hrvatska djeco i svi ostali Hrvati, ako ne želite da vas se naziva “glupanima, primitivcima, nacionalistima i ostalim derivatima stvorenim nakon osnivanja neovisne i samostalne Hrvatske, požurite na druženje s braćom u Močvaru! Pa, nemojte, bre, da budete partibrejkeri!

Bre 2: Podržimo, bre, srpske Novosti i srpski film, to su sve naša braća!

Inače, u organizaciji ekipe iz srpskog Betona već je održana jedna književna večer, na kojoj je bilo riječi o položaju tjednika Novosti, kojega su organizatori nazvali “dotiranim, a kritički nastrojenim tjednikom koji promovira i beskompromisnu umjetničku kritiku, alternativnu kulturu i vrijednosti ljevičarske ideologije?” O Novostima su tom prilikom govorili nekadašnji i sadašnji urednici Novosti, Rade Dragojević i Nikola Bajto zajedno s beogradskim suradnicima Novosti i voditeljima tribine, Sašom Ilićem i Sašom Čirićem.

Osim toga, za sve mlade jugonostalgičare koji žele više, početkom listopada, u prvom ovosezonskom izdanju Filmskih večeri, organizirane su projekcije tri najkontroverznija filma snimljena u Srbiji u zadnjih nekoliko godina - Maja Miloš (Klip), Stevan Filipović (Šišanje) i Srđan Spasojević (Srpski film), pri čemu su svi ljubitelji srpskog filma mogli razgovarati s redateljima istih.

Bre 3: Cugajmo, bre, zajedno, sve je jeftino u ime bratstva i jedinstva

Lijepo je znati kako se i ovakva vrsta mladih Hrvata, ljubitelja srpske kulture, ima gdje zabaviti. A nije im ni skupo! Jer, kako piše na internet stranicama Močvare, “ulaz je slobodan, cuga kao i uvijek jeftina, a klupski mrak sasvim solidan za druženje” (op. a. “s braćom i sestrama iz mile im Srbije i širenje bratstva i jedinstva”).

Pitanje: Zašto Hrvati koji odlaze u klubove u kojima se ne promovira jugoslavenstvo, ljubav prema srpskoj književnosti, srpskim filmovima i općenito “braći Srbima”, plaćaju upad i skupu “cugu”, dok su u Močvari upad i cuga besplatni?

Odgovor: Pa, dragi moji bivši hrvatski dragovoljci, hrvatski ratnici i domoljubi, zato jer aktivnosti kluba Močvara podržavaju: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture  Republike Hrvatske, Open Society Foundations (op. a. tko su oni?) dok ih medijski pokrivaju portali kao što su: H-Alter, Cmar.net, Groupie.hr i ostalih, koje najvjerojatnije financiraju isti oni koji financiraju razne antihrvatske udruge poput Dokumente i Rekoma.


Petra Jurčević