"Kardinal Josip Bozanić u Rimu je potvrdio najnoviju inicijativu Crkve da se aktivno uključi u otkrivanje žrtava komunističkog režima. Na to su se odlučili nakon što je ministar branitelja Predrag Matić najavio pripajanje, do sada neovisnog, Ureda za žrtve komunističkih zločina Ministarstvu branitelja", javlja Dnevnik.hr.


Na zagrebačkim Gračanima pronađeni su posmrtni ostaci 30-ak žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata. Žrtve su imale između 16 i 20 godina. Pronađeni su tek desetak minuta od središta Zagreba. Masovna grobnica u Gračanima tek je jedna od njih 600 u kojima se nalaze ostaci žrtava komunističkog režima. Podatke o njima sada će prikupljati i svećenici, tvrdi isti izvor.

>>Gračani: Pronađeno ostaci 30 mladih žrtava komunističkog zločina

Međutim, ove informacije jednostavno su u koliziji sa činjenicama. Komisije HBK i BK BiH  za hrvatski martirologij osnovana je još prošle godine, odnosno puno prije nego što je Predrag Matić postao ministar, i do sada je imala šest sjednica, što bi novinari koji pišu o ovoj temi svakako morali znati. Spomenuta komisija bila je u travnju ove godine organizator i vrlo uspješnog znanstvenog skupa.

>>Završen znanstveni skup o komunističkim zločinima: Državne vlasti Hrvatske i BiH pozvane da popišu žrtve

Šesta sjednica Komisije HBK i BK BiH  za hrvatski martirologij održana je 20. listopada u Zagrebu i novinari je očito doživljavaju kao prvu i dovode u kontekst s najavljenim pokušajima pripajanje Ureda za žrtve komunističkih zločina Ministarstvu branitelja.

>>Održana 6. sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij

'Naši mučenici bili su zaboravljeni, gurnuti su u zaborav. I sada se ponovno nekako vraćaju ti dani kada se oni žele i dalje gurnuti u zaborav', kazao je Mile Bogović, gospićko-senjski biskup i čelnik ove komisije nakon 6. sjednice HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, održane nedavno u Zagrebu.

-Svaka biskupija imat će svoje povjerenstvo. Župnici će prikupljati podatke o mučenicima, ali i svim žrtvama komunističkih progona. Provjerene informacije objavljivat će na internetu, zaključio je tom prigodom mons. Bogović.

To su činjenice o kojima bi novinari koji obrađuju ovu temu svakako morali voditi računa.


D. Šimić