Povodom obljetnice nasilne smrti Brune Bušića novoosnovana udruga Hrvatski križni put objavila je knjigu Bože Vukušića Likvidacija Brune Bušića.


Hrvatski političar i publicist Bruno Bušić ubijen je prije trideset i četiri godine, 16. listopada 1978. u Parizu. Za vrijeme Jugoslavije, s obzirom na narav totalitarnog komunističkog režima, šira hrvatska javnost nije mogla biti upoznata s njegovim radom u Domovini, a posebice ne s onim u iseljeništvu. No usprkos nepopustljivoj, rigidnoj jugo-komunističkoj cenzuri - ili možda baš zbog nje - za tim je hrvatskim velikanom ostao neizbrisivi, karizmatični trag. Bruno Bušić u hrvatskom je narodu ostao upamćen kao skupni simbol svih pobijenih hrvatskih emigranata, ali i puno više od toga - simbol jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske. U tom smislu o Bušićevu djelu i važnosti ponajviše govori upravo njegova likvidacija.

>>Uz obljetnicu smrti Brune Bušića - Tipični predstavnik hrvatskih stradalnika

Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Republike Hrvatske, osnovana 1991. godine, za jednu od svojih prvih zadaća imala je istraživanje žrtava komunističkog sustava u inozemstvu, pa tako i tragične sudbine Brune Bušića. Među ostalim zaslužnim pojedincima, veliku ulogu u provedbi opsežnih i detaljnih istraživanja raznih izvora koji su rasvjetljavali život, političko djelovanje te posebice likvidaciju Brune Bušića - uključujući do tada potpuno neistražene tajne arhive Udbe i stranih policija - imao je upravo autor ove knjige Bože Vukušić, tada vanjski suradnik Komisije, koji se okolnostima i akterima njegovog ubojstva, ništa manje aktualnima, bavi i danas.

Namjera ove knjige stoga je - osim boljeg upoznavanja hrvatske javnosti s najvažnijim podacima iz života i djelovanja Brune Bušića - na temelju autentičnih dokumenata iz francuskih i jugoslavenskih obavještajnih, policijskih i pravosudnih izvora, kao i svjedočanstava, opisati njegovo ubojstvo, policijsku istragu u Francuskoj i kasniju pravosudnu istragu u Hrvatskoj te, posebice, analizirati suđenje i presudu Vinku Sindičiću 1999. i 2000. u Zagrebu.

Vukušić je rekonstruirao tijek naredbe, organiziranja i izvršenja Bušićeva ubojstva, navodeći imena i uloge pojedinaca koji su u tome sudjelovali, od kojih neki i dan danas igraju važnu ulogu u društveno političkom životu Hrvatske.

Knjigu možete nabaviti na svim kioscima u Hrvatskoj po cijeni od 29.90 kuna.

 

M.M.