Vesna Teršelić i Zoran Pusić nikako se ne mire s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Samo dan nakon obilježavanja obljetnica u Škabrnji i Vukovaru, na današnjoj tiskovnoj konferenciji ponovo su upozorili na nužnost procesuiranja ratnih zločina, ali ne onih u Vukovaru i Škabrnji, nego onih počinjenih tijekom i nakon Oluje.

Pozivajući se na rezultate nekakve ankete po kojoj skoro polovica ispitanih građana 'zna kako je zločina bilo i protiv Srba, a ne samo protiv Hrvata', Pusić i Teršelička založili su se za podizanje novih optužnice, istaknuvši kako "nema niti jedne pravomoćne presude za ratne zločine tijekom i nakon Oluje".

'I predsjednik Josipović, i premijer Milanović nakon izricanja presude u Haagu jasno su podsjetili koliko je važno nastaviti procesuirati te zločine, jer nema niti jedne pravomoćne presude za ratne zločine tijekom i nakon Oluje', podsjetila je Vesna Teršelič, predsjednica Documente.

>>Skandalozno: Brat dopredsjednice hrvatske Vlade žali za oslobađajućom presudom

Predsjednik GOLJP-a i nekadašnji kapetan JNA Zoran Pusić zatražio je podizanje novih optužnica.

'Ili ćemo ustrajati na nekoj vrsti kratkotrajnog trijumfalizma, jer su se pojavili i zahtjevi da se oslobode Merčep i Glavaš. Navodno je međunarodna zajednica zaključila da zločina nije bilo što nije istina i to presuda uopće ne kaže. Ne smijemo se ni ne osvrtati na frustriranost i osjećaj nepravde koja je presuda proizvela kod ljudi koji su 17 godina izbjeglice, a koji mogu prerasti u mržnju. Druga je mogućnost da Hrvatska istraži zločine i pokaže razumijevanje za ljude koji su protjerani te situaciju smiri i ne odustane od procesuiranja zločina koji su se nedvojbeno dogodili', rekao je Pusić.

>>Josipovićev rasizam

Po njemu, poruke koje je general Gotovina dao beogradskom Kuriru, smatrajući da se izbjegli Srbi trebaju vratiti jer je Hrvatska jednako njihova domovina, kao i njegova, iznimno su važne i predstavljaju 'ugodno iznenađenje', s obzirom, kako je kazao "od koga dolaze".

'S obzirom i od koga dolazi, ali i na trenutak i atmosferu, to je jedna izjava i postupak koji ide u pravom smjeru – smirivanja napete situacije i odgovornog ponašanja prema Hrvatskoj i regiji', ocijenio je Pusić.

 

R.Horvat