Prvog dana posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, gdje boravi na poziv „Centra za transatlantske relacije“, Živko Budimir, nezakonito izabrani predsjednik Federacije BiH, bio je panelist tribine „John Hopkins“ sveučilišta u Washingtonu, na kojoj je prezentirao stavove bošnjačkih stranaka o budućnosti BiH.Velikom broju kongresmena, senatora, diplomatskog kora i medija, Budimir je, kako se navodi u priopćenju iz njegova ureda, prezentirao stavove za rješenje krize u Federaciji i BiH. Pored ostaloga, govorio je o mehanizmima koji će otkloniti mogućnost podjele i osigurati jačanje države Bosne i Hercegovine.

„Najučinkovitiji način otklanjanja mogućnosti podjele Bosne i Hercegovine je proširenje postojećeg Distrikta Brčko na još sedam općina u Bosanskoj Posavini, te uspostava distrikta Bosanska Posavina. Pozitivni učinci ove ideje bili bi: isključenje mogućnosti podjele BiH, potencijalno rješenje za općine za koje Republika Srpske traži autonomiju, te, pored ostalog omogućava povratak u Posavinu“, kazao je Budimir.

Moguće rješenje krize, ne samo u FBiH, nego na području cijele BiH,  Budimir vidi u "obračunu s korupcijom i uspostavi pravne države, poticanju političkih subjekata i pojačanju napora kako bi se prevazišle nacionalne tenzije i sprječavanje snaga koje teže disoluciji zemlje", priopćeno je iz njegovog Ureda.

"Prioritet je razvoj gospodarskih kapaciteta i stvaranje nove vrijednosti, smanjenje stope nezaposlenosti , a za to su neophodne inozemne investicije. Pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u, kao prvi i nadam se uskoro realizirani korak, osim povećanju sigurnosti građana, doprinijelo bi i ekonomskoj sigurnosti. Nakon toga, otvaranje pregovora o pristupanju EU-ji mogao bi biti moćan mehanizam za uvođenje novih, pozitivnih kriterija u društvu, a napose u svjetlu spoznaje kako je sadašnjim ključnim političkim akterima cilj postojeće stanje i kriterije zadržati što duže,“ kazao je Budimir.

Budimir je prezentirajući potencijalna rješenja za napredak BiH, kao preduvjet za eurointegracijski proces BiH, istaknuo potrebu prenošenje ovlasti s entiteta na državu i jačanje institucija države Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Budimirova ureda.


M.J.