U organizaciji Matice Hrvatske u Čerinu je predstavljena zbirka pjesama „U pogledu“ autorice Anite Martinac.

Knjigu su u okviru ovogodišnjeg programa kulturne manifestacije „Božićni susret s Maticom u Brotnju“ predstavil fra Miljenko Stojić, Vesna Zovko i Andrija Stojić.

-Anitine pjesme u zbirci nisu lirika koja nam govori o ljepoti svijeta oko nas ne zadirući dublje u odnose koji vladaju u tome svijetu. Pjesnikinja, pak, upravo to čini. Njezine su pjesme duboko angažirane, nema u njima onoga trendovskoga. Sjeća se svoje obitelji, svoga kraja, ratnih dana iz devedesetih te piše pjesme pune razumijevanja za svoj narod, pjesme koje ga ljube, ali ga ne uzdižu poput jeftinog »sentiša«. Ona progovara dubinom duše toga naroda. Posvema mu pripada i posvema mu se daje. Zbog toga iz nečega takvoga mora se roditi dobra pjesma, pjesma koja zrači blizinom, kazao je tijekom predstavljanja fra Miljenko Stojić, koji je zajedno s prof. Markom Tokićem recenzent ove zbirke poezije.

Nazočnima, predstavljačima, obitelji i svima koji su joj pomogli oko izdavanja njezine treće zbirke pjesama zahvalila i autorica, najavljujući skora predstavljanja u nekoliko mjesta u Hrvatskoj i BiH.

Odabrane je stihove čitala Vesna Zovko a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo: Nikolina Prusina, Petra Krezo i Stjepan Pehar.

Nakon predstavljanja knjige otvorena je izložba slika akademskog slikara Duška Abramušića.

 

M.B.