Odbor za branitelje splitskog HDZ-a Split poslao je otvoreno pismo ministru "hrvatskih" branitelja Fredu Matiću, u povodu objave registra branitelja.


Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

„ Ministre“ hrvatskih branitelja gos. Fredu Matiću,  na Vašu odgovornost i sramotu uspjeli ste u Hrvatskom saboru progurati uz pomoć Vaše partijske većine objavu registra hrvatskih branitelja. Polazeći iz potpuno krivih pobuda ova vlada će objaviti podatke, imena i prezimena, godine i mjesta rođenja, adrese, broj dana provedenih u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru..,zaboravljajući, tako olako na nedavne događaje.

Zaboravljajući na slučaj Purde, na srbijanske optužnice zbog kojih je ispitivan Petar Janjić Tromblon, dr. Vesna Bosanac, na poniženje koja su ponovno proživljavali.

Zaboravljajući, ne razmišljajući o reakcijama, prijetnjama koje dolaze iz Srbije nakon oslobađajuće presude generala.

Jer ne zaboravimo navedeni podaci će biti dostupni svima: cijeloj hrvatskoj javnosti, ali i onoj srpskoj, crnogorskoj, bosanskoj, haškoj i svima ostalima.

Hrvatski branitelji će sa strahom odlazit u inozemstvo, jer nikad neće znati dali je po sistemu konstrukcije i objave Registra dignuta optužnica protiv njih i da li je Srbija putem Interpola za njima raspisala međunarodnu tjeralicu. Dobit ćemo iste slučajeve kao što je bilo sa Tihomirom Purdom i Veljkom Marićem, koji su na osnovu lažnih izjava i uvidom u djelomični, tada na internetu objavljen Registar branitelja, uhićeni, optuženi i zatvoreni radi počinjenja navodnih ratnih zločina u RH.

Što sutra kada naša djeca krenu u život i kada uz osobne podatke u bijelom svijetu dostave ime oca,hoće li budući poslodavci biti naklonjeni djeci već dovoljno na pravdi stigmatiziranih hrvatskih branitelja.

Vaše uvjeravanje „ministre“ kako nakon objave Registra neće biti hajke na hrvatske branitelje i kako se hrvatske branitelje plaši „babarogama“, još je jedna od Vaših mnogobrojnih laži, jer Vas navedeni primjeri argumentirano demantiraju.

Koja je svrha objave registra branitelja, koji je zaista jedini registar takve vrste u Hrvatskoj. Ne postoji registar udbaša, registar partizana, registar pripadnika JNA, registar srbopovratnika, registar martićevaca, registar aboliranih četnika, registar dezertera i slični registri. Upravo stoga da se isti, objavom Registra branitelja, ne bi mogli objaviti. Zar su oni više vrijedni od hrvatskih branitelja, pa se njihova ljudska prava trebaju poštivati, dok će se braniteljska prava istovremeno gaziti?
I to od koga od hrvatske Vlade i „ministra“ hrvatskih branitelja!

Vaša namjera je očita, jugokomunističkom strategijom pacifikacije braniteljske populacije želite nahuškati osiromašene i gladne hrvatske građane na "bogate i privilegirane" branitelje. To je politika koja se u medijima provodi već godinama, a sada će dobiti novi vjetar u leđa. Sigurni smo da imate pripremljenu vojsku provokatora koji će po društvenim mrežama i internetu, te na ulici, "tvrditi" da znaju da "taj i taj" nije branitelj nego je bio u Njemačkoj,Italiji,... a danas ima mirovinu od 10.000 kn, da mu je status sredio "neki lokalni moćnik" i slično, a sve u svrhu provođenja politike ciljanog optuživanja braniteljske populacije. Kako će registar branitelja biti jedini izvor informacija isti će biti i glavna tema rasprava, pa će svi pričati o njima i njih prebrojavati, a ne neke druge, npr. dezertere, udbaše, četnike i slične.

I na kraju za rješavanje tkz. „ problema lažnih branitelja“ koji nikako da nađe svoje rješenje nije potrebna objava registra. Za to postoji nešto što se zove procedura, mehanizmi, i to svugdje gdje ima stvarne volje dovodi do rezultata.To je Vaš posao gospodine „ministre“.I taj je posao potrebno odraditi pošteno, stručno i profesionalno. Javno prokazivanje po novinama i internetu samo stvara dodatne problemi svim braniteljima. Za javnu objavu Registra nije potrebna nikakva posebna mudrost, snaga i hrabrost koju Vi „ministre“ očito nemate, jer da ju imate proveli bi reviziju Registra koja je neophodna. Ovako na perfidan način želite ispuniti svoje kvazi političko obećanje. Revizija Registra branitelja ne može se radit metodom javne objave, već institucionalnim nejavnim provjerama, prije svega kroz ratne zapovjednike i ratne postrojbe.

Ako će se pošteno, to je jedini put kojim se treba ići. Sve ostalo, samo je bacanje prašine u oči hrvatskom narodu. S tim, što za one istinske branitelje to više nije prašina već „gromade“ sa nesagledivim posljedicama.

Na koncu promislimo što bi Vukovarci, Škabrnjani i svi mi ini dali za registar srpskih dragovoljaca, martićevaca i četnika,te kako bi se odnosili u susretima i komunikaciji s njima", stoji u otvorenom pismu Odbora za branitelje HDZ Split koje je potpisao predsjednik Mirko Ramljak.


M. M.