Katolički tjednik "Glas Koncila" u uredničkom komentaru prvoga ovogodišnjeg broja piše da odlučno tražeći rješenje problema, koji je nastao krivnjom ministarstva, predstavnici crkvene hijerarhije nipošto nisu otvorili sukob s državom, već pomažu aktualnoj vlasti da i u tom pitanju služi suvremenome hrvatskom društvu i da omogućujući vjernicima prihvatljivi spolni odgoj poštuje hrvatski kulturni, nacionalni i većinski vjernički identitet.


U komentaru tjednika "Nemirenje s nametanjem", čije glavne odrednice prenosi Hina, glavni urednik Ivan Miklenić napominje da su javni istupi predstavnika Crkve došli nakon što su se predstavnici vlasti oglušili na višekratne pozive iz Hrvatske biskupske konferencije za susret i dijalog, a poziv na dijalog javno je ponovno i kardinal Bozanić na božićnoj misi.

"Dok je predsjednik Vlade, u izjavi novinarima nakon božićne mise, odškrinuo vrata za traženje rješenja, ministar nije ni časa posustao u otvorenom vrijeđanju", tvrdi Miklenić. Ministrove riječi iz intervjua jednom dnevnom listu ocijenio je ispod razine civiliziranog komuniciranja, osobito državnih službenika kojima je zadaća služiti, a ne bahato gospodariti i nametati svoje svjetonazorsko viđenje.

Po komentatorovim riječima skandalozno je tvrditi da crkveni letak "vrvi lažima", a da na tiskovnoj konferenciji na Badnjak predstavnici tvoraca toga programa spolnoga odgoja ni jednu tvrdnju nisu osporili. Ministrove riječi da se Crkva "miješa u nešto za što nema pravo", Miklenić smatra da je čisti izričaj komunističke totalitarne retorike i svijesti te otkrivaju da ministarstvo otvoreno gazi demokraciju.

"Već po ustavu baš svatko ima pravo na iznošenje svojega stava o baš svakom društvenom pitanju pa je nečuveno da ministar želi to osporavati Katoličkoj crkvi, koja je apsolutno najveća udruga civilnoga društva u Hrvatskoj", navodi u komentaru i dodaje da, ako ministar to stvarno tako misli, onda ni časa ne bi više smio sjediti u vladi koja želi biti demokratska.

U zaključku komentara objašnjava da je Crkva, koja se ne može pomiriti s nametanjem ideologiziranog programa, bila prisiljena poslužiti se lecima, a to je, kako se dodaje, najrječitiji pokazatelj stanja u medijima koji su toliko instrumentalizirani i pristrani da više i ne prenose one stavove koji se tiču čak većine roditelja u Hrvatskoj.

Miklenić drži da to i ne iznenađuje dok se u božićnom broju jednih dnevnih novina besprimjerno etiketira katolike i biskupe. "Da se u ta etiketiranja umjesto katolika i biskupa stave riječi npr. muslimani, Židovi, Amerikanci ili Srbi, političari, novinari ili bankari - zar to ne bi bilo prepoznato kao nedopustivi govor mržnje? Je su li u Hrvatskoj svi građani jednaki?", pita se u komentaru "Glasa Koncila".


R.H.