Predstavnici Crkve, građanskih i braniteljskih udruga s okruglog stola 'Jovanovićev zakon o spolnom odgoju u školama je poguban' poručili su da se Hrvatska nasilnim uvođenjem zdravstvenog odgoja vraća u jednoumlje i srlja u totalitarizam.


- Mi smo ovdje da upozorimo na duboku moralnu krizu koja je izazvana nepromišljenim, brzopletim zakonom kojim se hoće u škole uvesti spolni odgoj na način koji nije primjeren ovoj zemlji. Tradicionalne vrijednosti života, čovjeka, prirode čovjeka su ono što hoćemo, zagovaramo - rekao je prof.em. Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva i voditelj okruglog stola 'Jovanovićev zakon o spolnom odgoju u školama je poguban'.

Okrugli stol održan je u srijedu u Društvenom domu grada Zagreba. Organizirali su ga Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Koordinacija braniteljskih udruga grada Zagreba. Tema je bila zdravstveni odgoj, javlja Dnevno.hr.

Pomoćni biskup zagrebački, mons. dr. sc. Valentin Pozaić, u svom je nastupu bio osobito oštar.

- Neokomunistička i liberalno fašistička kulturno-antropološka revolucija ne poznaje čovjeka kakav je do sada bio poznat, kao razumno biće, mudro biće, slika Božja. Čovjek je sada stroj za udovoljavanje seksualnih poriva - rekao je. Dodao je kako se 'navodna demokratska vlast u Hrvatskoj hvasta kako je dobila mandat za svoju ideologiju', a zapravo želi manipulacijom stvoriti bezličnu masu, pojedinca i društvo bez svijesti i identiteta.

- Neki od tih zastupnika revolucije prevrata pozivaju se čak i na Bibliju. Kao da zaboravljaju da je Bog stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu - rekao je.

Kritizirao je i odnos ministra Željka Jovanovića prema Crkvi. Podsjetimo, Jovanović je nedavno biskupe nazvao lažljivcima, a Crkvu zlonamjernom.

- Ministar svim silama hoće ostaviti dojam da nije imao kućnog odgoja, da nije prijateljevao s knjigom Bon-ton - kazao je Pozaić i zaključio:

- Mi smo za državu Hrvatsku, državu ponosa i časti, dostojanstva. Hrvatskoj je potrebna nova Oluja; Hrvatskoj je potrebna lustracija.

Uz predstavnika Crkve, tribini su se odazvali i predstavnici građanskih i braniteljskih udruga. Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica Domovinskog rata, rekla je kako se branitelji nisu prolijevali krv za ovakvu Hrvatsku.

- U Hrvatskoj iz dana u dan nestaju demokratska načela što se vidi na mnogim primjerima kroz koje se ponovo vraća jednoumlje. Tako je i s uvođenjem zdravstvenog odgoja. Politička jednostranost, udružena s medijskim linčem, svakog tko misli drugačije omalovažava, progoni, etiketira najgrubljim riječima - smatra Bartolić.

Svog je predstavnika imala i udruga GROZD, poznata po protivljenju četvrtom modulu zdravstvenog odgoja. Janko Živković podsjetio je da Udruga iza sebe ima 40.000 roditelja te prozvao ministra zbog manipulacije.

- Ministarstvo, na čelu s ministrom Jovanovićem, koristeći političku moć koju ima preko medija, stalno ocrnjuje i prikazuje građansku udrugu kao crkvenu. Uz to pokušava nametnuti da se vodi rasprava između države i crkve, sekularizma i crkvene države, što nije istina. Temeljni problem u ovoj raspravi je poštivanje građanskih sloboda - kazao je Živković. Kao negativan primjer uvođenja seksualnog odgoja naveo je Veliku Britaniju u kojoj je u posljednjih 20 godina, kako se odgoj provodi, svaka 30. djevojka u srednjoj školi bila trudna.


M.M.