Između tiskovina koje izdaje medijski koncern EPH i biltena Vlade nema nikakve razlike. Simbioza između najvećeg medijskog izdavača u Hrvatskoj i aktualne vladajuće garniture mnogo je dublja nego što prosječan građanin može pojmiti. Isprepletenost gospodarskih i svjetonazorskih interesa između politike i ovog medijskog koncerna ima dugu povijest koja je kulminirala nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

Povezanost medija i političkih opcija na zapadu, odnosno svrstavanje uz određenu političku grupaciju, nije nikakva novost i sastavni je dio političkog života. Međutim, odnosi između SDP-a i EPH mnogo su dublji od pukih svjetonazorskih simpatija.

Javnost je prvi put imala priliku spoznati dio odnosa između EPH i Kukuriku Vlade nakon što je procurila vijest o podstanarstvu ministra Ranaka Ostojića u stanu suvlasnika EPH-a Ninoslava Pavića. Samo podstanarstvo ne bi trebalo biti predmet spora, ali kada je podstanar ministar unutarnjih poslova, a stanodavac vlasnik najvećeg medijskog koncerna opravdano se otvara pitanje sukoba interesa. Upravo je sukob interesa, pružanja povlaštenih informacija i uzajamna financijska ovisnost, sama srž odnosa EPH i Kukuriku Vlade.

Pravi egzodus novinara iz EPH koncerna u Vladu dogodio se nakon proteklih parlamentarnih izbora. Udarna pera Jutarnjeg lista zaposjela su mjesta glasnogovornika u novoj vladi. Tako je Dušan Miljuš postao glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, Miroslav Kuskunović postao je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, a Ivana Kalogjera Brkić preuzela je funkciju glasnogovornika Željka Jovanovića.

Angažman novinara Jutarnjeg lista u novoj vladi otvara pitanje njihova objektivnog i nepristranog izvještavanja javnosti u vremenu prije izbora. Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i ostale tiskovine u izdanjima EPH od proteklih lokalnih izbora čvrsto zastupaju pozicije aktualne vlade u svim pitanjima. Često izdanja EPH koncerna prva dobivaju vijesti iz ministarstva o novim zakonima, korupcijskim aferama, ali dobivaju i materijale za obračun s političkim neistomišljenicima. Osim stanarsko-poslovnih odnosa pojedinih ministara sa Ninoslavom Pavićom ostaje otvoren odnos novih glasnogovornika sa svojim bivšim poslodavcem u EPH koncernu. Jesu li novi glasnogovornici časnici za vezu između Kukuriku Vlade i EPH-ovih redakcija?

Nakon odlaska aktualne vladajuće garniture s vlasti ne treba sumnjati kako će sadašnji glasnogovornici ponovno pronaći zaposlenje kod nekadašnjeg poslodavca Ninoslava Pavića. A što mislite čiju će onda političku poziciju zastupati po pitanju sigurnosne, poljoprivredne i obrazovne politike?

Vlasnik EPH koncerna, nekadašnji urednik lista Komunist, profilirao se u sustavu u kojem je bilo sasvim normalno da su urednici i novinari u stalnom kontaktu sa Centralnim komitetom koji je davao suglasnost na svaku političku i gospodarsku vijest, ali i odlučivao o političkom uzdignuću ili potonuću nekog političara. Danas u Hrvatskoj takav tip prekaljenog komunističkog urednika uvodi standarde demokracije u sve pore života. Neprekriveni medijski totalitarizam iz vremena diktature zamijenio je u celofan uvijeni totalitarizam prilagođen uvjetima prividne medijske demokracije i slobode medija.


ŽELJKO PRIMORAC