Hrvatske iseljeničke zajednice u SAD-u i Kanadi pismima su se obratile Glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kome su iskazali svoje neslaganje zbog taktova "Marša na Drinu" u dvorani Generalne skupštine UN-a.

"U Vaše cijenjeno ime, u našim je tiskovinama objavljen tekst s isprikom Bošnjacima, za pjevanje Marša na Drinu u dvorani UN-a.

>>UN se ispričao zbog 'Marša na Drinu'!

Baš tada smo i mi Hrvati, završavali svoje pismo, isto tako upućeno Vama, jer smo smatrali kako biste i Vi osobno trebali znati (a što se najčešće prešućuje) da nije genocid, uz zvuke tog Marša, izvršen samo nad Bošnjacima, već i nad Hrvatima. Zato Vam i šaljemo naše cjelovito pismo, sa željom da i ovo naše, isto tako, pomno pročitate, jer ćete iz njega moći štošta pročitati, što niste dosad čuli, posebice od gospodina Jeremića. Jer neki su jako vješti, kao što ste se i sami sada uvjerili, u skrivanju istine i prikazivanju, navodne istine, koja ide u njihovu korist.

Tužno je, i jako nas vrijeđa i žalosti, što se o našim žrtvama, i žrtvama Hrvata iz Bosne i Hercegovine, tako malo govori, i što se to konstantno prešućuje. Još je žalosnije i tragičnije što se te žrtve nigdje ni ne spominju, niti se o njima raspravlja. Pa ni u Vijeću sigurnosti UN. A većina onih koji su odgovorni za najogavnije zločine (silovanje i genocid), nisu još odgovarali i šeću se slobodno među nama, zbog razno-raznih pritisaka izvana na Hrvatsku i na Hrvate iz Bosne i Hercegovine.

Tko nam to garantira kako opet ne će, uz zvuke Marša na Drinu, oni zakuhati neki novi sukob?

Tko nam garantira da uz Marš na Drinu, ne spremaju još neku agresorsku invaziju, na sve nesrbe.

Još je davno poručio Karadžić Muslimanima: „ Ili ćete biti Srbi ili vas neće biti!“ No, ista bi sudbina slijedila i Hrvatima…i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, jer se i danas ponovo želi mijenjati i falsificirati povijest. Netko nam i danas, u 21. stoljeću,  zbog takvog zločinačkog  plana, želi nametnuti krivnju, pa izjednačiti agresore i ŽRTVE.  Na takav bi se način lakše sproveo zacrtani plan!

Na tom tragu su i sve ove optužnice Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, koji nevini čame u Haagu, a u zločinački poduhvat bili su udruženi samo četnici i JNA, dok su se svi ostali branili od imperijalističke agresije i stvaranja „Velike Srbije“, koja bi opet bila nova „grobnica“ za sve narode, koji  upadnu u njihove zamke.

Zar, zaista, mislite da su narodi iz bivše, zajedničke države, bježali iz nje od dobra i mirnog suživota sa Srbima? Zar zaista mislite da će narod, koji je tijekom cijele svoje povijesti imao aspiracije prema drugim narodima, od sada mirovati??? Biti uljuđen i raspoložen dobrosusjedski? Ako mislite tako, onda se jako varate.

Nema susjeda protiv kojega nisu ratovali zbog teritorija. Od Hrvatske, Bugarske, Madžarske, Makedonije, Rumunjske (oni su bili u planu), Crne gore, Bosne i Hercegovine, sve do Albanije …

A takva genocidna politika, i  prema Hrvatima iz Hrvatske, i prema Hrvatima iz Bosne i Hercegovine ( ne samo prema Bošnjacima), traje već pune 93 godine. I zahvaljujući upravo takvoj politici, više od jedne trećine Hrvata se iselilo van svoje domovine. Što zbog progona, što zbog mučenja i zatvaranja u tamnice, što zbog siromaštva,  što zbog srpske dominacije i izrabljivanja (jer su uvijek u zajedničkim državama, krajeve naseljene Hrvatima, zapuštali i zapostavljali i izrabljivali).

Sve je počelo, opet  s Maršem na Drinu 1918., stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca,. Te iste godine Srbija je otela Hrvatima trećinu Srijema, najplodnije oblasti toga dijela Hrvatske, anektirala suverenu državu Crnu Goru, a Makedoncima i Albancima otela teritorije koje je nazvala Južna Srbija.

Godine 1945. Srbija je otela Hrvatima drugu trećinu Srijema, a 1991. je počela imperijalistički rat protiv Hrvatske, lažno ga prikazujući kao građansko- vjerski rat, između Hrvata i Srba, te je i ovaj put okupirala trećinu Hrvatske, u nadi da će se ostvariti njihova zacrtana i zamišljena granica Velike Srbije, crta Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, koja je zemljopisna crta poznata kao jedna od "zapadnih granica" projekta Velike Srbije, nešto manjih zahtijeva od drugih (radikalniji zahtjevi su uključivali među ostalim i luku Rijeku na našoj obali), a pod njenim patronatom i pritiscima, Hrvatskoj su oduzeli i veliki dio Jadranske obale uz Crnu Goru: Boka, Kotor, Herceg Novi…, i poklonili Crnoj Gori; dvadesetak sela uz slovensku granicu i pripojili Sloveniji i …

Vojislav Šešelj i drugi čelnici Srpske radikalna stranke borili su se za amputaciju Hrvatske  baš na toj crti, kao i još neki srpski političari i ideolozi, još iz doba Kraljevine Jugoslavije, a četnički ideolog Stevan Moljević je u svome elaboratu Homogena Srbija, inzistirao i na etničkom čišćenju zemalja od drugih naroda.

I nakon svega doživljenog, ne trebate se pitati, zašto ni jedan- jedini narod s ovih područja, nije htio, niti hoće s njima?

Najbolju ocjenu o srpskom imperijalizmu, izrekao je i napisao nekadašnji francuski predsjednik i ministar rata, gospodin Georges-Benjamin Clemenceau, koji je njihovu politiku nazvao konstantom srpske pretenzije na tuđe teritorije „strvinarskim imperijalizmom“.

„Strategija i taktika Srba je naseljavanje u susjedne zemlje, a zatim destabilizacija tih istih zemalja, terorizam i provociranje međunarodnih sukoba u regiji, zatim agresija i okupacija susjednih zemalja, ubojstva, prisilna mobilizacija, silovanja i terora nesrpskog pučanstva na okupiranom teritoriju, genocid s karakteristikama „etničkog čišćenja“ i progon nesrpskog pučanstva iz te druge zemlje, koje se tako destabiliziraju radi novih dugoročnih srpskih osvajanja, te doseljavanja srpskih kolonista u svrhu proširivanja „Velike Srbije“…“

... Agresivna politička taktika“ strvinarskog imperijalizma“ sastoji se u tome da se u cikličkim razdobljima, otprilike svakih 20 godina, terorizmom  destabiliziraju susjedne zemlje ili pojedine regije, a zatim se agresijom priključe Velikoj Srbiji. Pučanstvo se genocidom očisti i protjera u sljedeće zemlje koje se kane destabilizirati, a na „neočišćena“ područja nasele srpski kolonisti“, stoji u jednom od pisama koje je potpisala Vera Primorac.

 

M.M.