Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća, osnovana u pet hercegovačkih i u jednoj bosanskoj općini na poticaj Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, kao da su u posljednjih pola godine utihnula. Naime, osjeća se osjetno usporavanje u njihovu radu. Spomenuta povjerenstva djeluju u Busovači, Čitluku, Ljubuškom, Neumu, Posušju i u Širokomu Brijegu, a premda najavljena, još nisu ustrojena ona u Čapljini, Grudama, Stocu i u drugim općinama u kojima su Hrvati u većini.

Pomalo čudi određen nedostatak zanimanja glede ovog žrtvoslovnog pothvata i glede nakane Crkve u Hrvata da se u našu svijest konačno urežu sva imena nevinih žrtava. Konkretno, procjene kazuju da je samo u Hercegovini, bez suda i bez razloga, a poradi njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, ubijeno oko 20.000 Hrvata. Napravili su to pripadnici komunističko-partizanskog pokreta. Čudi napose jer je hrvatski čovjek isticao i ističe da je o tomu bilo zabranjeno govoriti pa, evo, u vremenu trenutne deklarativne slobode brojni su u prigodi, a opet ne govore, ne djeluju, a neki i sprječavaju razgrtanje mučenicima pognojene zemlje i razotkrivanje istine o njihovu mučeništvu.

Ali uvijek ima onih koji rade. U organizaciji Vicepostulature i širokobriješkoga povjerenstva u srpnju ove godine dostojanstveno su pokopane 42 ekshumirane žrtve. Posebno bitna stavka jest da je zgotovljen dokumentarni slikopis nazivlja Kosti smiraj traže koji govori o radu toga povjerenstva, kao i o radu Vicepostulature. U Ljubuškomu, nakon nekoliko ranije otvorenih grobišta i na desetke otkrivenih posmrtnih ostataka hrvatskih vojnika i civila, sada traju istražni radovi iza zgrade Općinskoga poglavarstva. Neumsko je povjerenstvo, nakon zabilježenih ukupno 190 pojedinačnih i 66 zajedničkih grobnica, u posljednje vrijeme mrvicu zastalo s radom, trenutno obilježavaju žrtvoslovna mjesta, dok se Posušje, Busovača i Čitluk još uvijek pripremaju otpočeti s iskapanjima.

Uistinu, treba uzeti u obzir činjenicu da je vrijeme sveopće novčane krize i da je sredstava i za one životne potrebe teško pronaći, ali ovo činjenično usporavanje djelovanja na polju razotkrivanja ukupne hrvatske žrtve, podnesene nakon komunističkog rušenja ondašnje hrvatske države, nije beznačajno kada se uzme u obzir nastojanje većinskoga dijela zastupnika u Hrvatskom saboru za dokidanje djelatnosti na istraživanju komunističkih zločina. To su nastojanje hrvatski državotvorni intelektualci iščitali iz saborske raspre o Prijedlogu zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća. Zastupnici HDZ-a i HDSSB-a izišli su izravno sa spomenutom optužbom protiv trenutne hrvatske vlasti, a vicepostulator postupka mučeništva hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Stojić za portal hrsvijet.net izjavio je da je uvjeren da će hrvatski ministar branitelja »samo neko vrijeme trpjeti« Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata te ga »otpisati«.

»Neokomunistička vlast u Hrvatskoj očito je odlučila ne samo ukinuti Ured nego zaustaviti bilo kakovo istraživanje komunističkih zločina. Ovamo će, pak, naši komunisti zaustaviti sva istraživanja komunističkih zločina, ulickati spomenike njihovoj stvarnoj ili izmišljenoj žrtvi i nastaviti tupiti kako nije Domovinski rat stvorio današnju hrvatsku državu nego komunisti u Drugomu svjetskom ratu. Uostalom, među mnogim zaustavljenim stvarima s ovoga područja i masovna je grobnica u Vrgorcu«, kazao je fra Miljenko.

Srećom, fra Miljenkov su rad i rad sličnih, bez zadrške, podržali unutar Hrvatske biskupske konferencije, kao i Biskupske konferencije BiH te njihova zajednička Komisija za hrvatski martirologij, na čelu s biskupom Milom Bogovićem, od prošle godine bilježi jako plodan rad. Oni žele odgovoriti na poziv blagopokojnoga pape Ivana Pavla II. da svi narodi popišu svoje mučenike i slijede njihovo vjerno svjedočenje. Članovi Povjerenstva otvoreno su prozivali hrvatske vlasti da ne provode odredbe Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Tako je zamisao o svehrvatskom grobu (mjesto na kojemu bi svoje posljednje počivalište pronašli zemni ostatci neidentificiranih žrtava), kao i vodilja pokojnoga predsjednika dr. Franje Tuđmana o svehrvatskoj pomirbi na sličan način, još uvijek udaljena od konačnog ostvaraja.

Spomenuto povjerenstvo navješćuje izradbu cjelovita nacionalnog žrtvoslova radi čega se predlaže ustrojavanje povjerenstava po biskupijama i župama čiji bi članovi radili na tom pitanju. Također, iz Povjerenstva za hrvatski žrtvoslov izražena je krajnja uznemirenost spoznajom da se pod okriljem Ministarstva znanosti, izobrazbe i športa u Vladi RH na gotovo urotnički, tajnovit način, otpočelo s rasprom o izmjenama u nastavi povijesti. Upućeno je i javno žaljenje zbog odluke Hrvatskoga sabora o odustajanju od pokroviteljstva nad svetom misom zadušnicom u Bleiburgu, što bi se danas moglo tumačiti kao odgovor trenutne hrvatske vlasti (čiji dionici uglavnom otvoreno izražavaju blagonaklonost prema uređenju bivše države) na sve bolje ustrojavanje rada na istragama komunističkih zločina u Crkvi u Hrvata.

U prilog tomu promišljanju svakako idu i napisi otvoreno politički lijevo okrenutih medija u Hrvatskoj, u povodu imenovanja biskupa Želimira Puljića na mjesto predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Jedan od takovih medija ističe u naslovu: Izborom Puljića HBK skrenula još više udesno te u tekstu zaključuje kako je pobijedila tvrda linija i nametnuli se nacionalistički orijentirani pastiri. Kada se znade tko o biskupu Puljiću to i tako piše i kada se znade kako je Puljića za biskupa pomazao blaženi Ivan Pavao II., onda je jasno kako su HBK i BK BiH te spomenuto povjerenstvo na pravomu putu. Nadati se je kako će tom stazom hoditi i hrvatske mjesne vlasti u Herceg Bosni, BiH.


Darko Juka / Stopama pobijenih