U Hrvatskoj se počelo razgovarati bombama. Nedavno su to bile bombe u Zagrebu, danas se bombe bacaju po Splitu.


Nedugo nakon što je Katolička crkva pozvala na novu Oluju, u smislu obnove moralnih i nacionalnih vrijednosti, Zagreb su iz dubokog sna probudile dvije noćne eksplozije. Protivnici Crkve i nacionalne politike jedva su dočekali eksplozije kako bi osudili „huškački govor crkve protiv legalnih vlasti“. Još dok je trajala istraga o eksplozijama mogli smo pročitati članke i kolumne u kojima su već pronađeni počinitelji, poticatelji i naručitelji. Prema režimskim medijima govor mržnje Katoličke crkve izravno je utjecao na usijane glave, a sada su eto te usijane glave postavljajući bombe po Zagrebu krenule rušiti nenarodnu vlast. Bombe naše svagdašnje- glasio je naslov jedne kolumne u kojoj je Tomislav Klauški već okončao istragu o zagrebačkom bombašu.

- Ove zagrebačke bombe eksplodirale su upravo u vrijeme kad se zaoštravaju hrvatsko-srpski odnosi, kad HDZ koristi krizu za zastrašivanje građana, kad Crkva poziva na križarski rat, a vlast pokazuje znakove slabosti i izgubljenosti. Ako to djelo i nije bio terorizam, takvim ga se doživjelo. Uostalom, ako biskupi već zazivaju novu Oluju, onda su bombe prvo što pada na pamet. Odmah zatim Srbi-napisao je tada Klauški predviđajući početak desničarskog puča u Hrvatskoj.

Međutim, rasvjetljavajući zagrebačke eksplozije policija je objavila identitet osumnjičenog. Vojislav Blažević, rođen u Srbiji, nekadašnji pripadnik JNA, ljubitelj ekstremnih sportova Tita i Ive Josipovića prema svemu sudeći igrao se eksplozivom po zagrebačkim ulicama i prugama.

>>Tko je uopće Vojislav Blažević i što je radio u Beogradu i Banja Luci?

Zamislite razočaranja kod dežurnih pljuvača Crkve i nacionalne politike kada su čuli ime osumnjičenog, pa onda podatke o JNA, Titu i Ivi Josipoviću. Tek što su druga Voju zakrpili od vlastitih gelera, iz Trogira je video poruku podrške poslao njegov komandir Šamil. U proglasu svojim sljedbenicima na tlu, kako kaže, Nezavisne Države Hrvatske, pozvao je na uništavanje infrastrukture, baza vojske i policije. U pomoć čak poziva vojsku Balkanske unije. Samoproglašenog komandanta policija je privela već prvog dana revolucije. Opet počinitelj nije maloumni ekstremni desničar, već pomahnitali ljevičar koji još živi u Jugoslaviji i NOB-u, kojeg li razočaranja.

>>'Komandir Šamil' na Youtubeu: 'Za akcije u Zagrebu zaslužan Pokret otpora i komunisti – Akcije se nastavljaju!'

Posljednji u nizu zabrinjavajućih incidenta dogodio se u Splitu. Na zgradu Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu bačena je dimna bomba. Malo je vjerojatno kako je bombu bacio netko blizak Crkvi. Istraga će se vjerojatno opet zaustaviti na nekom mladom antifašisti, pripadniku Građanske akcije ili sinu bivšeg oficira JNA.

>>Maskirani bombaš napao Nadbiskupsko sjemenište u Splitu

Kako je moguće da je poziv Crkve na novu Oluju, ako je bio tako huškački, učinak polučio na sljedbenike propalih jugoslavenskih pokreta i ideologija, a ne na desno orijentirani dio stanovništva? Kako je moguće da bombe bacaju oni koji bi trebali biti zadovoljni jer su „njihovi“ na vlasti?

Aktualna vlast je, pokazavši potpunu nemoć na gospodarskom polju, sve karte bacila na ideološku borbu. Ponekad skrivenim, a počesto otvorenim pozivima svojih dužnosnika vlastitom biračkom korpusu, vlast je slala poruke kako je za sve zlo u Hrvatskoj odgovorna Crkva i desnica. Neprestano se poticala priča o velikom obračunu i krupnim potezima koji će zauvijek izbrisati sve oponente građanske i lijeve vlasti u Hrvatskoj. Vlast je podgrijavala priču o revoluciji koja samo što nije otpočela. Mediji i vlast su potencirali priču o konačnom obračunu sa Crkvom i desnicom kao kočnicama društvenog napretka. U skladu sa revolucionarnom doktrinom najlabaviji na terenu su poduzeli prve korake i krenuli u revolucionarna previranja.

>>Jugoslavenski teror i komunistički terorizam

Još jednom se pokazalo kako stereotipi ljevice o desnici kao radikalnoj, divljoj i opasnoj ne drže vodu. Desnica je pokazala kako poštuje legalnost vlasti i za svoju borbu je izabrala institucije parlamentarne demokracije dok ljevica ponovno sije strah i teror po šumama i gorama.


Željko Primorac