Karolina Vidović Krišto pozvala je predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenka Duku da dâ ostavku na tu dužnost. Razlog tome je reakcija HND-a u njenom slučaju, napisala je Karolina Vidović Krišto na Facebook grupi potpore, opisujući susret sa predsjednikom HND-a.


Osvrnula se i na slučaj Jasne Babić za koju se HND, sasvim očekivano, promtno založio.

>>HND, zbog Jasne Babić, udara na pravosuđe

'Mnogi od vas spominju Duku i HND, i slučaj Babić. I kako Duka u mom slučaju šuti. Nekoliko riječi ipak je izgovorio, doduše, ne preglasno. Dakle, 4. siječnja oko 16.30 h otišla sam s prijateljem na kavu u Novinarski dom. Bio je samo jedan slobodan stol. Sjeli smo. Točno nasuprot, u društvu dvojice muškaraca, sjedio je Zdenko Duka. Iako je razgovarao sa svojim društvom neprestano je buljio u mene. Toliko da me je čudilo kako mu nije neugodno. Popivši kavu krenuli smo prema izlazu. Pogledala sam Zdenka Duku i pružila mu ruku. 'Poštovanje, sve najbolje želim.', rekao je stisnuvši mi ruku, pritom valjda misleći na Novu Godinu. 'Dobar dan. Ja sam Karolina Vidović Krišto.', kažem. 'Da, znam. Oprostite što sam tako gledao, prepoznao sam Vas.', veli Duka. 'Imam jedno pitanje.', krenula sam.

'Na stranu sve. I Kinsey, i rodno spolni odgoj. Ja sam članica Hrvatskog novinarskog društva. Zašto nitko nije stao u obranu slobode govora i medija?!' Uslijedio je odgovor koji nikada ni sanjala ne bih. Duka je kao ispod čekića rekao: 'Što ste htjeli reći s tom lustracijom...?' WHAT? Predsjednik novinarskog društva koji šuti dok se krši ne samo novinarska sloboda, nego i sloboda govora zajamčena u članku 38. Ustava RH u kojem se, usput budi rečeno, zabranjuje cenzura, gubi smisao svog postojanja. Gospodine Duka, dajte, molim Vas, učinite i nama i sebi uslugu i lustrirajte se. Tražim Vašu ostavku.', napisala je Vidović Krišto.

Duka: Puno toga je izrečeno što nije trebalo biti

Situaciju  je za Dnevno.hr prokomentirao i prozvani Zdenko Duka, potvrdivši da se u Novinarskom domu sreo sa Vidović Krišto.

- Mi smo se prije toga dogovorili da se nađemo. Deset minuta prije je javila da neće doći.  Što se lustracije tiče, ona je u emisiji rekla da je lustracija u Hrvatskoj moguća, a da je dokaz tome objava Registra hrvatskih branitelja. Ja sam je samo pitao što je htjela reći tom lustracijom, da li zna što ta riječ znači - kaže Duka. Dodaje kako ne zna zašto bi Krišto tražila njegovu ostavku.

- Nije se ništa dogodilo, čini mi se da je i dalje tamo, slučaj je još neriješen. Ne znam zašto bih ja kao predsjednik HND-a stao iza takve emisije koja je jednostrano prikazala zdravstveni odgoj, u kojoj je Štulhofer optužen da je bio stipendist, a Kinsey da je pedofil. Puno toga je izrečeno što nije trebalo biti - zaključio je predsjednik HND-a.

 

M.M.