Organizatoru gostovanja dr. Judith Reisman u Hrvatskoj treba dati nagradu za potez godine ili glupost godine, sredine nema. Osoba koja je za nastupni govor dr. Reisman izabrala govornicu Fakulteta političkih znanosti(nauka) u Zagrebu predstavila je dr. Reisman Hrvatsku u punom svijetlu. Hrvatska je to koja ne sluša sugovornika već unaprijed osuđuje, Hrvatska je to koja preferira verbalni napad umjesto dijaloga i Hrvatska kojom caruje ideološka mržnja.

Bio je to poučan terenski rad za jednu znanstvenicu koja će, siguran sam, iskustvo iskoristiti za neki novi znanstveni rad u kojem će obraditi patološku mržnju prema sugovorniku koji različito misli. Međutim, ostaje žalosna činjenica kako je jedna doktorica znanosti, a usto dama u godinama, doživjela divljačke ispade i verbalne napade u jednoj ustanovi koja sebe naziva znanstvenom i to za vrijeme prvog posjeta Tužnoj Našoj.

Ne čudi stoga izjava dr. Reisman kako se s tolikom količinom mržnje nigdje nije susrela, ali već u sljedećoj rečenici dr. Reisman uviđa  problem te ustvrđuje kako to i nije čudno s obzirom da su studenti odrasli u komunizmu?

Kako je moguće studente rođene prije dvadesetak godina svrstati u komunističku eru?

Jednostavno, komunistički sustav urušio se u svom teritorijalnom i geografskom smislu, ali je više od dvadeset godina živio u umovima ljudi koji su ga prenijeli na svoje potomke, gotovo kao genetski zapis. Brižno njegovan u domovina dobio je naučnu podlogu na Fakultetu političkih nauka. Već pripremljen mladi um posebno se dorađuje na Fakultetu političkih nauka, ne znanosti već nauka, te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Duhovni gurui poput Vesne Pusić, Ive Goldsteina, Milorada Pupovca i Tvrtka Jakovine zaslužni su za generacije ideoloških slijepaca, vojsku zombija koja će odrađivati ideološke bojeve na terenu prema njihovim naputcima tiskanim u svim vodećim medijima.

Ne čudi stoga što se dekan Nenad Zakošek, kao domaćin, obrušio na dr. Reisman u trenutku kada je studentima uputila i primjedbu o komunističkom mentalitetu. Zakošek, kao pravi voditelj laboratorija, brine o svojim zamorcima i teško će prihvatiti neku novu znanstvenu metodu koja bi dovela u pitanje njegove konačne rezultate-vojsku agresivnih ideoloških slijepaca.

Da je bilo moguće ući u glavu dr. Reisman u vrijeme „debate“ na fakultetu. Doktoricu koja je prošla brojna svjetska sveučilišta dočekali su kao na fundamentalističkom skupu u Pakistanu. Sa znanstvenicom koja je vodila debate po svjetskim sveučilištima nije imao tko razgovarati. Je li tako pripremate svoje studente za političku toleranciju i dijalog dekanu Zakošek? Od ideoloških fundamentalista moglo se očekivati i gađanje dr. Reisman cipelama, a sve na nivou subraće po toleranciji iz islamskog svijeta.

Međutim, s druge strane jedna doktorica znanosti imale se prilike, već prvog dana posjeta Hrvatskoj, uvjeriti u razmjere demokratske zapuštenosti zemlje kojom vladaju ideološki sljedbenici nekadašnjih komunističkih diktatora. Imat će prilike posvjedočiti o teroru medija, kvazi znanstvenika i političara u maloj zemlji na rubu nekadašnje željezne zavjese.

Da je kojim slučajem dr. Reisman verbalne ispade doživjela u nekoj zagrebačkoj birtiji možda bih mogao shvatiti, ali igrokaz se odigrao na mjestu koje se voli nazivati znanstvenom ustanovom i opravdanja nema.

U ime svih Hrvata koji drugačije misle molim dr. Reisman za ispriku. Doktorice molimo Vas oprostite nam ipak za ministra znanosti imamo čovjeka koji je o znanosti učio iz knjiga Marxa i Engelsa a štovao Josipa Broza.

 

 

Željko Primorac