Vlada Zorana Milanovića najzaslužnija je za profiliranje nove političke desnice u Hrvatskoj.


Teško da je neki pojam u Hrvatskoj toliko u uporabi, a da malo koji govornik koji ga koristi zna definirati njegovo značenje. Desnica i desničarenje pojmovi su koji nas svakodnevno zasipaju sa televizijskih ekrana, iz tiskanih medija te iz usta političkih čimbenika. Ovi termini najčešće su u uporabi kako bi se nekoga diskreditiralo kao nazadnog, protivnika napretka i razvoja. Niti nedavno održana tribina u organizaciji Večernjeg lista nije dala jasan odgovor na pitanje koja su temeljna obilježja desnice u Republici Hrvatskoj.

U posljednjih trinaest godina i HDZ-ove i SDP-ove vlade prigrlile su neoliberalni koncept razvoja svih segmenata društva pa je teško odrediti je li u ovom razdoblju postojala politička desnica. Kada i socijaldemokratska i demokršćanska politička opcija provode gotovo identičnu politiku na gospodarskom, obrazovnom, vanjsko i unutarnjem, demografskom i socijalnom polju , teško je govoriti o postojanju političke desnice i desničarenju.

Pa zašto se onda pojam desnice toliko koristi u Hrvatskoj?

Politička desnica u Hrvatskoj počela se stvarati gotovo spontano. Možda će djelovati apsurdno, ali najzaslužnija za oblikovanje svjetonazorske i političke desnice u Hrvatskoj je aktualna vlada Zorana Milanovića. Agresivnim  nametanjem stavova o umjetnoj oplodnji, rodnoj politici i obrazovanju Milanovićeva vlada formirala je i kohezirala brojne društvene skupine koje su suglasne u jednom - to nije naša tradicija, svjetonazor i način življenja. Navedena obilježja duboko su prožeta konzervativnim demokršaćanskim svjetonazorom pa i ne čudi što je Crkva u ovim pitanjima rame uz rame s narodom.  Masa koja u posljednje vrijeme jedinstveno  istupa u zaštiti svojih svjetonazora nije nastala preko noći, ona je cijelo vrijeme postojala u društvu, ali nisu postojali bitni uvjeti za homogenizaciju. Trebala se dogoditi represija kako bi homogenizirala mase i okupila ih oko jednog svjetonazora. Kako bi društveni pokret otpora aktualnoj vladi dobio političku dimenziju i prerastao u konzervativnu desnicu potrebno mu je političko vodstvo. Podupirući stavove Crkve i solidarizirajući se sa onim skupinama koje istupaju protiv vladine politike, HDZ je pokazao ambiciju da stane na čelo procesa stvaranja desnice u Hrvatskoj?

Mnogi će kazati kako je HDZ i do sada bio politička desnica, međutim, to jednostavno nije istina. Formiran kao širi društveni pokret, zajednica, HDZ je u sebi objedinjavao nezamislive političke svjetonazore, od krajnje ljevice do krajnje desnice. Bio je to široki drušveni pokret stvoren s ciljem pomirenja naroda i stvaranja države. U ratnim uvjetima bila je to idelana, ustvari jedina moguća, programska odrednica strnake s obzirom na povijesno naslijeđe. Međutim, nakon završetka rata HDZ je postao klasični primjer stranke koja nije na vrijeme donijela nova programska načela, prilagođena novim prilikma. Više od osamnaest godina HDZ je životario u političkom međuprostoru bez boje i mirisa, takozvanom centru. Ipak, i tada je HDZ povremeno prozivan za desničarenje i skretanje u desno. Prozivke su redovito upućivane od ljevičarskih novinara čim bi se netko u HDZ-u drznuo propitati zločine komunizma, ulogu Josipa Broza u masovnim likvidacijama po svršetku Drugog svjetskog rata te čim bi netko uputio poziv na lustraciju ili pozvao na istraživanje masovnih grobišta iz vremena komunizma. Za ljevicu u Hrvatskoj osobe koje su se bavile ovim temama bili su okorjeli desničari. Svih ovih godina zbog klasičnog medijskog reketa bile su ovo zabranjene teme unutar HDZ-a.

Pored novih tema koje homogeniziraju političku desnicu, priče o tragičnim događajima s kraja Drugog svjetskog rata postaju ne samo bitna poveznica političke desnice već i civilizacijsko pitanje koje, nakon desetljeća mraka, čeka konačno rasvjetljavanje. Kako bi se desni politički blok profilirao u smislu srodnih blokova na Zapadu potrebno je donijeti nove gospodarske, obrazovne i demografske programe koji će se bitno razlikovati od politike aktualne vlade, uvažavajući svjetonazorske poglede aktualne fronte protiv Milanovićeve vlade.

Ukoliko vlada Zorana Milanovića ništa ne napravi do kraja svog mandata, a što je izgledno, za jednu stvar joj treba odati priznanje. Oni su najzaslužniji za konačno profiliranje političke desnice u Hrvatskoj.


Željko Primorac