Vladimir Orsag, rođeni Zagrepčanin sa stalnom adresom u Canberri, za Večernji list je otkrio motiv zbog kojeg se posvetio istraživanju Josipa Broza Tita.


"Josip Broz je u Parizu 1936. godine izjavio da je rođen u selu Klanjec koje je udaljeno sedam kilometara od Kumrovca. To je u knjizi Maršal Tito napisao Michael Padeva, ali o tome se u Hrvatskoj ne govori. Moja istraživanja potvrđuju da je Tito bio dvojnik Josipa Broza, čiji sam život i podrijetlo proučavao godinama, zanimala me tajnovitost i misteriozna prošlost komunističkog lidera koji je zapadnom podrškom uspio promijeniti smjer politike na Balkanu. Zbog mojih stavova koji se nisu poklapali s jugoslavenskom ideologijom izbačen sam iz gimnazije i zajedno s ocem 1958. emigrirao najprije u Austriju, a potom u Australiju, gdje ću ostati do kraja života”, kazao je Vladimir Orsag, rođeni Zagrepčanin sa stalnom adresom u Canberri, otkrivši motiv zbog kojeg se posvetio istraživanju Josipa Broza Tita.

>>Josip Broz-Šapajev je poginuo u Španjolskoj - njegov polubrat Franc Ambrož je kominternin agent Tito

– Moj prvi roman “The Boron’s Legacy”, odnosno “Barunova ostavština”, nagrađen je 1987. na međunarodnom književnom natječaju u Americi. Drugi sam nazvao “The Balkans Conspiracy”, “Balkanska urota”, te objavio 2002. u Canberri. Želja mi je objaviti ga i u Hrvatskoj jer držim da se o Josipu Brozu Titu nije otkrila potpuna istina, a naš narod je zaslužuje da bi bolje razumio svoju prošlost i današnje probleme – kaže Orsag.

Na pitanje što predstavlja paukova mreža na naslovnici njegove knjige, odgovara da najotrovniji pauk u Australiji ima crvenu crtu na leđima.

– Pauk za mene predstavlja Staljina s petokrakom, a njegova mreža su obavještajne službe koje su utjecale na povijest Hrvatske poput ABWEHR - Treći Rajh, BND - Zapadna Njemačka, MI6 - Velika Britanija, CIA - Amerika, Mossad - Izrael, ASIO - Australija i UDBA - Jugoslavija. Crvena boja na mojoj knjizi predstavlja Titovu diktaturu koja je nas tri milijuna Hrvata otjerala izvan domovine – ističe Orsag.

>>ČOVJEK ILI MIT: Kada ćemo napokon doznati tko je zapravo bio Tito?

Orsag također otkriva i kako postoji interes za snimanje igranog filma po scenariju knjige “Balkanska urota”, što su predložili prof. Ingo Petze iz Bond sveučilišta i britanski parlamentarac Tony Benn.


R.H.