Oko 20.000 zagovornika tzv. demokratskog socijalizma prosvjedovalo je u petak navečer na prostoru pred slovenskim parlamentom protiv vlade, te političkih elita općenito, prema procjeni policije, što je do sada najveći broj sudionika na jedom okupljanju prosvjeda koji se periodično ponavljaju u slovenskim gradovima već skoro tri mjeseca.


Prosvjednici su, kao i prije dvije godine u Zagrebu, prvo šetali slovenskim ulicama, prozivajući polititičare i članova parlamenta, a tražile su se ostavke premijera Janeza Janše, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića te zastupnika u parlamentu.

Prosvjedi su uglavnom protekli mirno, a policija je na večer objavila da je suzavcem spriječila manju skupinu  izgrednika koji su pokušali odstraniti željeznu ogradu koja je bila postavljena ispred zgrade parlamenta. Nema informacija o uhićenima, kako je to bilo na nekim ranijim prosvjednim skupovima.

Prije skupa protiv vlade i političara koji je, kao i raniji prosvjedi u Hrvatskoj, bio sazvan preko Facebooka u Ljubljani se na Kongresnom trgu okupilo desetak tisuća pristaša premijera Janeza Janše iz cijele Slovenije, na kojemu su članovi njegove stranke ocjenjivali da se protiv premijera vode medijska i politička kampanja njegovih protivnika, te da su korupcijski slučajevi koji se Janši pripisuju s ciljem rušenja njegove vlade neistiniti.

Janša se sudionicima skupa obratio prikazanom video-porukom, u kojoj je za nastojanja da se njegova vlada koja je izgubila parlamentarnu većinu smijeni okrivio  "lijevi fašizam", te pozvao svoje pristaše da ne dopuste takav razvoj događaja. Za loše stanje u gospodarstvu i bankama optužio je "stričeve iz pozadine", aludirajući na nekadašnjeg predsjednika države Milana Kučana i ostataka jugoslavenskog komunističkog aparata koji su, kako je kazao, između sebe podjelili slovensko nacionalno blago te istovremeno Sloveniju zadužili u inozemstvu. Janša je također izrazio žaljenje što Slovenija nije provela lustraciju.

Izrazio je očekivanje da će se nakon prosvjeda protiv njegove vlade sada održavati i skupovi njegovih simpatizera, kako bi iskazali potporu vladi i programu koji on zastupa.

Podsjetimo, prije dvije godine se identičan scenarij događao u Hrvatskoj . Desetci tisuća prosvjednika su skoro dva mjeseca prosvjedovali protiv politike tadašnje HDZ-ove vlade, što se u konačnici rezultiralo i na izborni rezultat. Međutim, potezi nove lijevo-liberalne vlade su još pogubniji  od onih iz razdoblja Jadranke Kosor ali prosvjeda, sličnih ranijima, nema.


M.B.