Poznata njemačka televizijska kuća ARD će u subotu, 23. veljače na svojem prvom programu u sklopu emisije Europamagazin prikazati priloge o nekoliko europskih zemalja, a među njima jedna od top tema bit će -  Hrvatska - sjene prošlosti, javlja Dnevno.hr.

Sudeći prema pisanju ovog portala, u prilogu o Republici Hrvatskoj  će se govoriti o pristupanju Hrvatske u Europsku Uniju, ali s naglaskom na još uvijek neriješene likvidacije hrvatskih emigranata u tadašnjoj Saveznoj Republici Njemačkoj tijekom postojanja bivše Jugoslavije.

Ova najava samo dokazuje da nisu bez osnova nagađanja koja već duže vremena kolaju medijskom scenom da će Njemačka od Hrvatske prije ulaska u EU tražiti da riješi pitanje osoba koje su u toj državi optužene za niz atentata počinjenih tijekom 60, 70 i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Riječ je o hrvatskim državljanima koji su radili za jugoslavensku obavještajnu službu te se neki od njih i dan, danas nalaze u samim vrhovima hrvatskih vlasti ili blizu njih, a cijeli slučaj provlači se još od početka 1990-ih, odnosno od osamostaljenja Lijepe Naše. Naime, još tada su hrvatskom pravosuđu stizali 'signali' iz Njemačke, ali i drugih europskih država, da imaju indicije, optužnice, čak i presude protiv nekih hrvatskih državljana koji su kao agenti UDB-e  počinili zločine na njihovom teritoriju.

Tko zna zašto o svemu se godinama šutjelo

Prema medijskim napisima, za nedavnog posjeta njemačkog predsjednika Gaucka hrvatskoj strani 'neuvijeno' poručeno: - Berlin priprema EU - uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših službenika i dužnosnika Udbe, zbog sudjelovanja u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata te da je njihova predaja njemačkim pravosudnim tijelima . To vam je uvjet ratifikacije konačnog pristupnog ugovora Hrvatske u EU.

>>Njemačko pravosuđe priprema uhidbeni nalog za jedanaest hrvatskih državljana

Među tom jedanaestoricom najpoznatiji je Josip Perković, bivši djelatnik UDBE i nekoliko hrvatskih tajnih službi kojeg njemačko pravosuđe tereti za sudjelovanje u pripremi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića pored Munchena u srpnju 1983. godine te umiješanost u niz drugih eliminacija. Godinama su iz Njemačke tražili njegovo izručenje, ali bez uspjeha. Zanimljivo je i da je njegov sin Saša bio je savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića a savjetnik je i sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

>>Božo Vukušić: Ima indicija da je Mesić bio suradnik KOS-a (Video)

Zanimljiva je i činjenica koja se zadnjih nekoliko dana provlači kroz medije da Slovenija odugovlači s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora jer želi dobiti potporu neke jake članice da pritisne Hrvatsku na popuštanje oko pitanja Ljubljanske Banke. i tu se u kuloarima dolazi do Njemačke koja bi, navodno, po tom pitanju mogla podržati Sloveniju. Ima li to veze s našim upornim odbijanjem da izručimo ili procesuiramo osobe što traži Njemačka?

>>Tajna diplomacija: Vesna Pusić tražila od Westerwellea povlačenje međunarodne tjeralice za Josipom Perkovićem

Odgovor na sva postavljena pitanja dobit ćemo ubrzo. Najavljeni rok primanja Hrvatske u EU sve je bliži.


R.H.