Dubrovački otok Jakljan, inače jedini nenaseljeni otok Elafita, vjerojatno krije ostatke čak 102 zarobljena pripadnika poraženih vojski iz Drugog svjetskog rata koje su krajem svibnja 1945. partizani likvidirali bez suđenja.

Dostupni podaci govore da su tu ostaci većine od tih zarobljenika koji su se predali partizanima u Istri i kod Trsta. Brodom su prevezeni sve do južnog Jadrana, a ubijeni su na samoj obali i pokopani u samo 10 metara udaljenoj kavi, odnosno jami nastaloj prijašnjim iskapanjem pijeska od lokalnog pučanstva, javlja Slobodna Dalmacija.

Pretpostavlja se da masovna grobnica krije tijela svih žrtava s izuzetkom dvojice koji su se tijekom egzekucije pokušali spasiti bijegom u unutrašnjost otoka.

Preživjeli svjedoci Kuzma Stjepović (88) i Zvonimir Koporčić (85) ispričali su da su zarobljenici pokopani tamo gdje su ubijeni, a neoznačenu grobnicu članovima dubrovačke udruge “Hrvatski domobran” svjedoci su vrlo precizno pokazali.

>>DORH odlučio: Nitko živ nije odgovoran za komunističke zločine na Daksi

Leševi su prekriveni slojem zemlje od samo pola metra i začuđuje kako do sada grobnica nije slučajno otkrivena u razdoblju do Domovinskog rata dok se zgradama na otoku uglavnom koristilo jedno dječje ljetovalište iz Beograda.

- Svjedok Stjepović je 1947. emigrirao u Italiju, a potom u Kanadu. Prepričao nam je izjavu Šipanca Luka Ivankovića da je na Jakljanu “sve do 1951. likvidacije nepoćudnih Hrvata obavljala Udba čiji je pripadnik bio i on, ali se razočarao u komunizam”. Zna se kako se na Jakljan nije moglo slobodno dolaziti sve do 70-ih godina kad su 1974. izgrađene zgrade i bungalovi dječjeg ljetovališta. Za gradnje temelja jednog objekta radnici su našli ostatke kostiju i tri ljudske lubanje te iako je bilo planirano, nisu dovršili sjeverni bungalov - kaže čelnik Udruge “Hrvatski domobran” Željko Kulišić koji se godinama trudio rasvijetliti sramotnu epizodu iz poraća na ovim prostorima.

>>Karamarko: Komunisti su nakon rata likvidirali 300.000 ljudi a danas od nas traže da budemo slijepi

Prema istraživanjima predsjednika dubrovačke podružnice Društva političkih zatvorenika Augustina Franića ubijeni su zarobljeni njemački mornari i zrakoplovci, hrvatski mornari i konavoski vojnici zarobljeni poslije 8. svibnja 1945. u Istri i okolici Trsta.

- Ubijani su po metodi s obližnje Dakse: metkom u zatiljak, o čemu svjedoče prostrijelne rane na lubanjama, a dijelu su i ruke bile žicom vezane, o čemu govore i pronađene žice na kosturima u kavi na Jakljanu - dodaje Kulišić.

Jakljan je u petak zajedno sa suradnicima posjetio i ministar branitelja Predrag Matić.


M.M.