Gotovo dvije tisuće vjernika okupljenih na svečanom misnom slavlju ispunilo je svetište Svete Mati slobode prilikom boravka relikvija Svetog Ivana Bosca u župi Duha Svetoga na Jarunu.


Nakon uvodnog pozdrava župnika don Ante Vasilja, mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, čestitao je salezijancima obljetnicu koju slave, te istaknuo da je rad Salezijanske družbe na Jarunu i u Hrvatskoj dobro poznat. U homiliji don Damir Stojić istaknuo je da „evanđelje četvrte nedjelje kroz korizmu govori dvije istine: prvu, kakav je Bog u sebi, i drugu, koji je naš odgovor.“ Govoreći o „Don Boscovoj neustrašivoj borbi s herezom, masonima“ don Damir je naveo „tri bitne istine za koje bi se Don Bosco sigurno zauzeo: zaštita braka kao svetog čina između jednog muškarca i jedne žene, zaštite prava roditelja na odgoj djece, te očuvanje života od začeća.“ Don Boscovim snom „Bitka na moru“ Don Damir je završio propovijed ističući vjernost pijemontskog sveca Crkvi i papi.

U prigodnom druženju nakon Sv. Mise razgovarajući o snoviđenjima Svetog Ivana Bosca apostolski nuncij pričao je o pozitivnoj suradnji sa salezijancima koju je imao u drugim zemljama. Mons. Alessandro D'Errico rekao je kako ima san da salezijanci u Zagrebu otvore školu. Za salezijance kojima je karizma briga za djecu i mlade karakteristično je da rade kroz odgojno-obrazovne ustanove. Diljem svijeta rad salezijanaca iznimno je cijenjen, čak i u zemljama gdje većina stanovištva nisu kršćani. Nažalost zbog prilika koje su prije bile na hrvatskom tlu salezijanci su mogli raditi samo u župama, u kojima su bili vrlo ograničeni u svome djelovanju prema mladima. Sigurno je da bi njihov doprinos društvu bio daleko veći kada bi imali svoje škole u kojima bi mladima pružili odgoj i obrazovanje u Don Boscovom stilu.

>>Relikvije sv. Ivana Bosca u Zagrebu

Na jutarnjem dočeku relikvija okupilo se par stotina vjernika. Salezijanci, sestre Kćeri Marije Pomoćnice i salezijanci suradnici zajedno s raspjevanom djecom pozdravili su Don Bosca pjevanjem i mahanjem zastavica. Poslije obreda slavljena je prva od četiri Sv.mise uz relikvije u župi na Jarunu. Poslijepodnevni program pod imenom „Don Bosco susreće djecu i roditelje“ animirali su skupine „Don Boscova radost“, „Mirabilia Dei“, Marijanska skupina "Fiat" i

Školska grupa „Družbica Bezgrešne Marija“. Početak cjelonoćnog bdjenja u kojemu su prisutni mogli slušati snove Svetog Ivana Bosca, klečati pred Presvetim oltarskim sakramentom i čuti salezijansku „riječ za laku noć“, ispunio je zavjetnu crkvu na Jarunu.


Luka Hudinčec