U hrvatskoj javnosti se godinama nagađalo i nagađa o angažmanu Jadranke Kosor u strukturama nekadašnje države i partije. Međutim, osim objavljivanja njezine partijske knjižice malo je toga procurilo u javnost.

 

Nedavno se drugarica Jadranka javno "pohvalila" kako je se navodno ucjenjuje nekakvim snimkama sexa iz partijske škole u Kumrovcu, što je protumačeno kao njezin očajnički pokušaj da po modelu Severine ostane na naslovnicama hrvatskih medija.

Istražujući to životno razdoblje drugarice Jadranke, snimci o kojoj ona u medijima govori ne samo nismo uspjeli ući u trag, nego smo od više izvora čuli tvrdnje kako je riječ o jeftinom medijskom triku nekadašnje zamjenice Ive Sanadera i njezinih savjetnika.

Međutim, tragajući za tom snimkom pronašli smo vrlo zanimljive stavove Jadranke Kosor iz razdoblja njenog angažmana u Komunističkoj partiji Jugoslevije.

Među tim materijalima, osobitu pozornost privlači referat Jadranke Kosor iz 1983., kojim se bivša predsjednica HDZ-a obratila polaznicima Političke škole u Kumrovcu, zalažući se za klasnu borbu demokratskog centralizma, prema uputama Dušana Dragosavca.

-"Socijalizam jedina perspektiva radnika u klasnoj borbi demokratskog centralizma, kroz jacanje bratstva i jedinstva u duhu izlaganja druga Dusana Dragosavca na IX Kongresu SK Jugoslavije", kazala je Jadranka Kosor u referatu u Političkoj školi u Kumrovcu, podnesenom polaznicima te škole 14. svibnja 1983. godine.

Što misli o Crkvi u Hrvata, na čijem je čelu tada bio kardinal Franjo Kuharić, otkrili smo zahvaljujući ostvarivanju uvida u referat Jadranke Kosor sa sjednice Međuopćinske konferencije CK SKH Split, održane 4. ožujka 1986.

Borac protiv "neprimjerenog" ponašanje Katolicke crkve

"Borba Saveza komunista Hrvatske u odnosu na spriječavanje jačanja klera i suzbijanja neprimjerenog ponašanje Katoličke crkve u Hrvatskoj prema omladini i nastojanje njihova povezivanja s emigracijom radi podrivanja temelja SFRJ", kazala je drugarice Jadranke Kosor, 4. III. 1986. tijekom rasprave na sjednici Medjuopcinske konferencije CK SKH Split, potvrđujući kako je izravno sudjelovala u projektu potkopavanja načela na kojima je kasnije utemeljena Hrvatska Država.

Zahvaljujući arhivu Slobodne Dalmacije, otkrili kako je u ožujku 1986. najavljeno kooptiranje drugarice Jadranke Kosor u "Predsjednitvo najviseg partijskog organa u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj".

"Dotična drugarica je svojim izlaganjem skrenula pozornost sudionika visokog partijskog skupa i ocekivati je skorasnje njezino kooptiranje u Predsjednitvo najviseg partijskog organa u Republici na predstojecem Kongresu u oktobru ove godine", objavila je Slobodna Dalmacija 5. ožujka 1986.

Kako je i zbog čega Jadranka Kosor u međuvremenu promjenila stavove i od partijskog borca koji je otvoreno zagovarao "suzbijanje neprimjerenog ponašanja Katolicke crkve u Hrvatskoj prema omladini i nastojanja njihova povezivanja s emigracijom" postala veliki "zagovornik demokracije i ljudskih prava" teško je kazati.

Pogotovo je teško pronaći odgovor na pitanje kako se osoba sa takvim stavovima uopće mogla vinuti na pozicije koje je obnašala u posljednjih desetak godina!?

 

R. Horvat