Čim Hrvatska službeno uđe u Europsku uniju 1. srpnja ove godine, hrvatski državljani na tjeralicama izdanim u zemljama Europske unije, koji dosad nisu mogli biti izručivani, naći će se na udaru europskog uhidbenog naloga. To vrijedi i za Josipa Perkovića, bivšeg šefa hrvatske Udbe, za kojim je Njemačka raspisala tjeralicu zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, piše Slobodna Dalmacija.


Naime, on je godinama na tjeralici njemačkog tužiteljstva te ga od 1. srpnja više neće štiti ustavna odredba o neizručivanju hrvatskih državljana. Ulaskom u EU stupa na snagu Zakon o pravosudnoj suradnji zbog čega se mijenjala i ustavna odredba o neizručivanju.

Njemačka je Josipa Perkovića, bivšeg šefa hrvatskog ogranka jugoslavenske  Državne službe sigurnosti i oca Saše Perkovića, savjetnika predsjednika Josipovića, na tjeralicu stavila još krajem 2005. godine kao nalogodavca ubojstva Stjepana Đurekovića, bivšeg direktora Ine, smaknutog prije 28 godina.

>>Božo Vukušić: Ivo Josipović opstruira zahtjeve njemačkog pravosuđa zbog dvojice svojih savjetnika

Tjeralica je obnovljena 2009, a hrvatsko pravosuđe nikada za njim nije raspisalo uhidbeni nalog. Tjeralica je raspisana i za Zdravkom Mustačem, također zbog ubojstva Đurekovića. Kako piše Slobodna Dalmacija, policija će s prvim danom srpnja pokušati pravodobno reagirati ne bi li spriječila osobe s tjeralica zemalja EU da pobjegnu.

Jedan od onih kojima će od tog datuma prijetiti uhićenje je i Zsolt Hernadi, čelnik mađarske naftne grupacije MOL, jer je moguće da je umješan u aferu Ina-MOL za koju je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

Optužnica protiv njega nije mogla biti podignuta, jer, po novom hrvatskom Zakonu o kaznenom postupku, osoba prethodno mora dati svoj iskaz u istrazi, a do Hernadija se u četiri navrata putem međunarodne pravne pomoći nije moglo doći. Zahtjev hrvatskog pravosuđa svaki je put bio odbijen.

Postoji, međutim, kvaka i nakon ulaska Hrvatske u EU. Može se dogoditi da Mađarska i dalje odbije uhititi Hernadija, ali u tom slučaju čelniku MOL-a prijeti uhićenje nakon ulaska u bilo koju drugu zemlju članicu EU-a.


M.M.