Kandidati HDZ-a za Europski parlament Zdravka Bušić, Željana Zovko i Zdravko Krmek na današnjoj javnoj tribini u Mostaru pozvali su sve državljane Republike Hrvatske s prebivalištem u BiH, da pristupe glasovanju za zastupnike u Europskom parlamentu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru 13. i 14. travnja.


Na tribini, održanoj u organizaciji Županijskog odbora (ŽO) HDZ BiH Hercegovačko -neretvanske županije (HNŽ), goste i kandidate s iste pozdravio je Rafael Gagro, ističući kako mu je čast biti domaćinom pobjedničkom timu na nadolazećim izborima za zakonodavno tijelo Europske unije.

Zdravka Bušić: Tuđman je idejni začetnik euro-atlantske integracije Hrvatske

Zdravka Bušić, nekadašnja zastupnica HDZ-a u Hrvatskom državnom saboru i Vijeću Europe,   kazala je kako će zastupnici HDZ-a u Europskom Parlamentu, djelujući  kroz Europsku pučku stranku, naći načina i otvoriti pitanje neravnopravnog položaj hrvatskog naroda u BiH.

-Nakon 01. srpnja i vi hrvatski državljani koji živite u BiH ste građani Europske unije i nema nikakvog razloga da zajedno sa svojim partnerima ne pomognemo u rješavanju vašeg ustavnopravnog položaja, kazala je Bušić, istaknuvši kako će Republici Hrvatskoj to biti lakše činiti nakon 01. srpnja, kada i sama postaje ravnopravna sa drugim državama iz brojne europske obitelji.

>>Zdravka Bušić: Imamo iskustvo u svijetu, govorimo jezike i znamo kako vas trebamo na pravi način predstavljati

Osvrnula se i na neke pokušaje krivotvorenja novije hrvatske povijesti.

-U svim dokumentima HDZ-a iz 1989., čiji je autor dr. Franjo Tuđman, stoji kako je naš strateški cilj ulazak u euro-atlantske integracije. Međutim, to danas mnogi žele prikriti, nastojeći nas predstaviti  retrogradnim crnokošuljašima, kazala je Bušić, istaknuvši kako će članovi HDZ-a u Europskom parlamentu i te kako znati predstavljati državu koju su stvarali i branili.


Zdravko Krmek: Projekt "Gornjih horizonti" postaje pitanje EU-a

Kandidat na listi Zdravko Krmek, koji je također i voditelj pregovaračkoga tima Hrvatske za pristupanje EU za sektor voda i voditelj programa ISPA i IPA predpristupne pomoći EU za zaštitu voda, objasnio je kako će nakon ulaska u EU, 1. srpnja Hrvatskoj prioritetna tema biti i pitanje energetskog megaprojekta "Gornjih horizonti".

-Projekt "Gornjih horizonti" je prijetnja životu u Dolini Neretve, u Hercegovini i Dalmaciji. Međutim, ulaskom Hrvatske u EU to postaje pitanje Unije, koje će biti jedno od pitanja koje ćemo prva rješavati.

>>HE Dubrovnik2 i Gornji Horizonti pretvaraju dolinu Neretve u neplodnu pustaru

Govoreći o prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH, naglasio je kazao kako će Hrvatska prvenstveno moći pomoći pograničnim općinama u BiH, istaknuvši posebice općine koje se nalaze u zaleđu Splitko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

-U razdoblju do 2020. Hrvatska će biti u situaciji iz proračuna EU-a „povući“ 8.1 milijardi eura a jedan dio ovih novaca svakako će biti izdvojen i za ova područja, naglasio je Krmek.

Međutim, istaknuo je kako je ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH, ipak, težišno pitanje.

-Republika Hrvatska će, napokon, nakon 01. srpnja, bez ikakvih diplomatskih pritisaka, moći otvoreno zastupati i interese hrvatskog naroda u BiH, što bi u konačnici trebalo dovesti do toga da hrvatski narod u BiH, kao i drugi narodi, sam bira svoje političke predstavnike, zaključio je Nikola Krmek.

Željana Zovko: Konačno nam se pruža mogućnost da sami progovorimo o svojim problemima

Željana Zovko, kandidatkinja  za zastupnicu u Europskom parlament s prostora BiH, kazala je kako se na listi HDZ-a našla na temelju odrednica Ustava Republike Hrvatske, programskih odrednica i suradnje HDZ-a i HDZ-a BiH, istaknuvši kako će se, ukoliko uđe u Europski parlament, zalagati da BiH što prije krene putem Europskih integracija.


Naglasila je kako će potencijalnim ulaskom u Europski Parlament nastaviti političko-diplomatsku borbu za jednakopravnost Hrvata u BiH, istaknuvši probleme s kojima se susreće hrvatski narod u BiH.

>>Tomislav Karamarko: U Europskom parlamentu ćemo štititi interese Hrvata u BiH

-Hrvati u BiH 13 godina nemaju svoga ministra vanjskih poslova, osam godina nemamo svog člana Predsjedništva BiH, eliminirani smo iz diplomacije, oružanih snaga, politike, uskraćuje nam se pravo na obrazovanje i informiranje na hrvatskom jeziku, kazala je Zovko,

Osvrnula se i na iskrivljenu medijsku sliku koja se godinama stvara o hrvatskom narodu BiH, naglasivši kako bi se cijeli jedan narod trebao sramiti zbog krivih predodžbi koje su o njemu stvorili oni koji su u njegovo ime govorili.

-Konačno nam se pruža mogućnost da se u zakonodavnom tijelu Europske unije čuje i glas hrvatskog naroda iz BiH. Konačno ćemo o našim problemima moći govoriti sami, bez posrednika i prevoditelja, kazala je Željana Zovko, istaknuvši kako za tu mogućnost treba zahvaliti vodstvu HDZ-a na čelu sa Tomislavom Karamarkom.

>>Željana Zovko: Hrvatska će preko svojih zastupnika u Europskom parlamentu moći ukazati na neravnopravan položaj Hrvata u BiH

Osvrnula se i na diskriminaciju hrvatskih državljana s pravom glas u BiH.

-Propusnost četiri izborna mjesta u BiH je takva da kroz njih u dva dana, koliko izborni proces traje, može proći svega pet tisuća birača, što se može tumačiti i kao ciljano onemogućavanje jedne skupine hrvatskih državljana u konzumiranju jednog od temeljnih ljudskih prava, zagarantiranog Ustavom i čitavim nizom međunarodnih konvencija, zaključila  je Željana Zovko, pozivajući hrvatske državljane s prebivalištem u BiH, i unatoč tome, 13. i 14. travnja iziđu na izbore za Europski parlament.

 

I.Z.