Koordinacija  braniteljskih udruga proizišlih iz domovinskog rata HZ H-B reagirala je na priopćenje Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) vezano za prošlotjedno sasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.


Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Čitajući  Vaše priopćenje vezano za  peto zasjedanje  HNS-a  BIH  ne možemo se  oteti dojmu  da Vi ne  shvaćate  kakva je  nova demokratska realnost  u BiH i regiji.  Naš  Hrvatski narodni sabor  BiH je  zamišljen  kao  zaštitnik  konstitutivnosti  i jednakopravnosti  hrvatskog naroda u BiH  i prostora koje je HVO obranio, a koji su se zvali Hrvatska Republika Herceg-Bosna i unio u Daytonsku BIH, a  koja je zalog naše i vaše suverenosti u BiH  što je zasluga između ostalog od Vas prozvanih  i Tuđmana i Šuška i Bobana  i Jelavića.

Isto tako  očekujemo da  tim putem nastave, isto od Vas prozvani,  i Josipović  i Milanović i Čović i Ljubić  i svi ostali koji će doći poslije njih.

Ono  što mi očekujemo   od  Hrvatskog narodnog vijeća  BiH  je da se  odreknu  svojih komunističkih utemeljitelja  Mikulića,  Ištuka, Brigića, Mesića, Manolića  i sljedbenika  Komšića,  Lasića, Kukića, Zubaka... i prihvate demokratske standarde slobodnih naroda.

Hrvatsko- komunističko-klerikalna  buržoaska    ideja u BiH   koja je proizišla iz  ZAVNOBIH-a integrirana je u HNV –u BiH.

Hrvatski komunisti u  dogovoru    sa  crvenim  fratrima  poput Markešića,  Oršolića,  Jeleća...   već dvadeset godina  sanjaju kako će   Sarajevo  i BiH  biti mjesto  gdje se ponovno dijele  fotelje i  proračunske privilegije,  a ideološki neprijatelji  guraju   u  uzništvo kao u „zlatno“ doba jednoumlja.

Jasno je i vrapcima na grani da prostor gdje djeluje HNV BiH,  a to su prostori koje je  osvojila tzv. Armija BiH  masovno napuštaju Hrvati,  dok se  stare  komunjare  i politički i crkveni  konvertiti  otimaju za  fotelje  koje im nude  bošnjačke stranke i bošnjački birači   za savezništvo  protiv  političara koji su izabrani voljom hrvatskih birača u BiH.

Gosp. Markešiću, Vas i članove HNV-a BiH, pozdravljamo sa pjesmom „Bosna“ Vašeg  omiljenog  pjevača Thompsona", kaže se u priopćenju za javnost Koordinacije udruga proizišlih iz domovinskog rata HZ H-B.

HNV: Oni hoće 'najmanje' treći entitet, pa i više!

S ciljem ostvarivanja potpunog uvida u ovu polemiku, u cjelosti prenosimo i priopćenje za javnost HNV-a.

"U Mostaru je 6. travnja 2013. godine opet održan navodno Hrvatski narodni sabor pod pokroviteljstvom jedno-dvojnog HDZBiH-a. Pompozno najavljivan, ali ništa novo, kao što smo rekli za njegovo prvo zasjedanje u travnju 2011: stranački skup kojeg organizira jedna politička partija i to s ciljem opravdanja svojeg stranačkog političkog djelovanja, a ne cjelovitog kulturnog, nacionalnog i političkog života hrvatskog naroda u BiH, za što bi takav sabor trebao i mogao biti koristan.

To se najbolje vidi u deklaraciji u kojoj se iznosi politička vizija i program toga pompozno najavljivanog stranačkog skupa. U njoj se naime iznosi vlastito nacionalističko shvaćanje demokracije, ustavnog uređenja države i uvodi izborna diktatura glasovanja samo za njihove političke predstavnike i izričito se optužuju kao protivnici i izdajice hrvatskog naroda svi oni koji se ne slažu s njihovim političkim idejama i praksi. Štoviše, traži se poduzimanje njihova progonstva „sankcioniranjem protagonista projekta suprotnog ovim načelima, osobito onih koji dolazi iz redova hrvatskog naroda“. Doista novo iznašašće, po čemu bi im zavidjeli i komunističko-staljinistički politički uzori! Bilo bi međutim besmisleno pokazivati sve pogreške i laži koje se iznose demagoški u toj deklaraciji protiv svih i svakoga, ne samo optuženih Hrvata nego i drugih naroda,  osobito Bošnjaka, kao i institucija međunarodne zajednice.

Ne iznosi se, međutim, ništa od vlastite krivice u katastrofalnoj politici tih stranaka i njihovih protektora u hrvatskoj politici od vremena Tuđmana, Šuška, Bobana i Jelavića do najnovijih vremena Josipovića, Milanovića, Čović i Ljubića, kao da su oni samo nevine žrtve drugih. Istina je, pak, da su oni sukrivci za stvarnu tragediju Hrvata BiH u prošlosti, za njihov negativni položaj danas i za njihovo sigurno dalje stradanje pod vodstvom takve politike i takvih hrvatskih političara u BiH i u Hrvatskoj. Narod pak koji ustrajno slijedi svoje slijepe vođe ne može, po biblijskoj poruci, očekivati ništa drugo u svom zemaljskom životu.

Budući da se među protivnike te politike i u samoj deklaraciji ubraja također  Hrvatsko narodno vijeće – HNVBiH - ovim želimo uputiti Naš odgovor njima, koji je napisan prije toga njihovog navodno svehrvatskog a zapravo hercegovačkog sabora u Mostaru, pravom ogledalu žalosnog uspjeha njihove dugogodišnje politike. Bilo nam je naime poznato već davno njihovo političko mišljenje i opredjeljenje za podjelom BiH u ratu, a danas nastavak iste ratne politike samo drugim sredstvima – stvaranjem „nove upravno –teritorijalne organizacije u okviru modela Bosne i Hercegovine kao složene države tri ili više federalnih jedinica u kojima bi sva tri naroda bila konstitutivna, ali od kojih bi najmanje jedna takva federalna jedinica bila s hrvatskom većinom“, kako stoji kao glavna točka i zaključak te Deklaracije. Što je jasno i vrapcima na grani: hoće „najmanje“ treći entitet, pa i više, u procesu rasparčavanja kao nastavak daljeg  dijeljenja i uništavanja države Bosne i Hercegovine.", stoji u priopćenju HNV-a, koje je potpisao  fra Luka Markešić.


M.M.