Prvim javnim predstavljanjem radne verzije novog hrvatskog pravopisa, koju su izradili filolozi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ), otvorena je jednomjesečna javna rasprava, na koju su pozvani svi govornici hrvatskog jezika i jezikoslovci.


Radna inačica novoga pravopisa od danas je dostupna na internetskoj stranici www.pravopis.hr, a svi zainteresirani pozvani su da se uključe te svojim prijedlozima i komentarima pridonesu što boljem konačnom tekstu pravopisa, koji će biti opće dobro, javno dostupan na internetu i besplatan.

Nakon dugog niza godina pravopisnog nejedinstva, cilj je potaknuti dijalog, postići jedinstven dogovor i objediniti sve dosadašnje pravopisne kodifikacije, istaknuo je voditelj radne skupine i ravnatelj IHJJ-a Željko Jozić na predstavljanju pravopisa u Hrvatskom državnom arhivu.

>>Razred za filološke znanosti HAZU o Jovanovićevom ukidanju Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika

U sadašnjoj verziji, međutim, ni novi pravopis ne predlaže uvijek jedinstvena rješenja, već, kako se čulo na predstavljanju, u prijepornim slučajevima ostavljaju se preporučene, dopuštene i istovrjedne varijante.

Novi pravopis donosi i cijeli  niz tuđica koje do sada nisu bile jednoznačno pravopisno definirane, poput: e-pošta, fengšui, hevimetalac, ADSL priključak. Jasnije je određeno i pisanje crtica, spojnica, te znakova navođenja u upravnom govoru.

Sanda Ham: Ukidanje Vijeća za jezik je rashrvaćivanje

Na najnovijim pravopisnim rješenjim, rađenom po nalogu ministra Željka Jovanovića, radilo je više mjeseci 15 doktora filoloških znanosti Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

"Htjeli smo pravopisne prijepore napokon zaključiti i to prije ulaska u Europsku uniju kako bismo i sebi i drugima pokazali da smo zrela nacija koja će i najosjetljivija pitanja moći rješavati u modernom i demokratskom ozračju", istaknuo je Jozić na predstavljanju.

>>Ministru Jovanoviću i Slavku Goldsteinu smeta duh hrvatskog jezika

U Hrvatskoj su do sada u uporabi bila četiri pravopisa Babić-Finka-Mogušev, Babić-Ham-Mogušev, Badurina-Mićanović-Markovićev te Anić-Silićev, donesen u vrijeme vladavine Ivice Račana.


M.M.