Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a, koja je zajedno s Ivom Sanaderom provela detuđmanizaciju HDZ-a, nova je članica Savjetodavnog odbora instituta IFIMES (Međunarodni institut za proučavanje Bliskog istoka i Balkan).


Počasni predsjednik IFIMES instituta je posljednji jugoslavenski predsjednik Stjepan Mesić, a predsjednik Savjetodavnog odbora je Budimir Lončar, posljednji jugoslavenski ministar vanjskih poslova.

Vijest o pristupanju Jadranke Kosor ovom institutu objavljena u ponedjeljak na stranicama IFIMES-a.

'Mi u IFIMES-u vjerujemo da će Jadranka Kosor značajno doprinijeti budućem radu IFIMES-a svojim iskustvom i znanjem o Zapadnom Balkanu.', poručili su s instituta čije je sjedište u Ljubljani.

>>Jadranka Kosor, bivši član HDZ-a: Vladimir Šeks misli kao i ja

Zanimljivo, posljednje istraživanje  IFIMES-a pod nazivom "ICTY: 'Meronizacija' naše budućnosti" suca Theodora Merona, pod čijim su predsjedanjem oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, naziva 'grobarom ICTY-a', prenio je Dnevno.hr.

Institut IFIMES osvrnuo se i na oslobađanje Momčila Perišića za koje smatra da je ICTY obilježilo kao 'politički sud', a Merona kao 'grobara i krvnika očekivane međunarodne pravde'. Meron je, kažu u IFIMES-u, predsjedao i Žalbenim vijećem u slučaju hrvatskih generala Gotovine i Markača. Podsjećaju da je State Department nakon oslobađanja objavio da nije igrao ulogu u oslobađanju generala.

>>Skandalozno: Brat dopredsjednice hrvatske Vlade žali za oslobađajućom presudom

'Imajući na umu da je hrvatska vojna operacija 'Oluja' izvršena u suradnji sa američkom vojskom, takvo priopćenje nije iznenađujuće (...)', pišu u IFIMES-u. Na kraju istraživanja pozivaju Merona na povlačenje i ostavku.

>>Jadranka Kosor 1986.: 'Drugovi, moramo spriječiti jačanje klera i suzbiti neprimjereno ponašanje Katoličke crkve'

Podsjetimo, Vesna Teršelič te Zoran i Vesna Pusić su također bliski ovom institutu.


M.M.