Povjesničar, dr. Josip Jurčević prokomentirao je u interview objavljenom ovih dana u Glasu Slavonije situaciju u Hrvatskoj, istaknuvši tom prigodom kako su institucije hrvatske Države ostale okupirane od protuhrvatskih struktura.

-  Prema već dostupnim dokumentima i još više prema stanju u Hrvatskoj nedvojbeno je da su institucije u RH cijelo vrijeme ostale okupirane od protuhrvatskih struktura. Malobrojni državotvorci početkom 90-ih uspjeli su ući u institucijski sutav RH, čak i na neke istaknute položaje. To je jednim dijelom omogućila bivša jugostruktura kako bi se time prikrila, a drugim dijelom to se događalo spontano zbog dramatičnih okolnosti velikog međuvlašća, tj. raspada komunizma u Europi, raspada bivše Jugoslavije i zbog srbijanske oružane agresije. No već nakon 1995. počelo je sve brže i svekoliko nazadovanje, tj. povratak u katastrofalno jugoslavensko komunističko stanje. To se danas lako može iščitavati u gospodarsko-pljačkaškim, političko-zakonodavnim, percepcijskim, kadrovskim i institucijskim društvenim procesima. Najvažnije je bilo što sustavnije izbacivati iskrene i prave državotvorce iz institucija te kriminalizirati hrvatske branitelje i sva državotvorna događanja, ideje, aktere i simbole. U tako postavljenoj koncepciji i takvom smjeru događanja logično je što je - za hrvatske interese - svaka izvršna vlast u RH u svakom smislu bila lošija od prethodne - kazao je Jurčević.

Izneseno je Jurčević potkrijepio i primjerima.

-Primjerice, logično je što su Jadranka Kosor i njezini podređeni bili pogubniji od Ive Sanadera i njegovih, a Zoran Milanović i njegovi pogubniji od Kosorice i njezinih. Ili, posve je logično što je Ivo Josipović pogubniji od Stjepana Mesića. Ili, logično je što su svi koji duže opstaju na položajima moći - poput Mladena Bajića - sve pogubniji, jer samo tako mogu zadržati položaj.

Rješenje vidi u masovnom izlasku na izbore i odabiru moralnih i stručnih osoba.

- Načelno je vrlo jednostavno promijeniti smjer negativnih kretanja u Hrvatskoj. Potrebno je na svim sljedećim izborima u RH - lokalnim, EU, predsjedničkim i parlamentarnim - odabrati moralne i stručne osobe koje su u svojem dosadašnjem životu dokazale da su socijalno i nacionalno odgovorne. Kriteriji za vrednovanje takvih osoba su općepoznati te ih svaki odgovorni birač može jednostavno prepoznati.

>>Nobilo: Čeka se pogodan trenutak za povlačenje tužbi za genocid

Osvrnuo se i na nadolazeću hašku presudu herceg-bosanskoj šestorci, ukazujući koliko je ta presuda opasna za Hrvatsku.

- Haška presuda šestorici Hrvata iz BiH važnija je za hrvatsku budućnost od svih dosadašnjih presuda jer je u njoj Hrvatska praktično optužena da je počinila najgore međunarodne zločine prema susjednoj državi. Tu činjenicu, kao i tijek tog sudskog procesa, već godinama sustavno prešućuju gospodari javnog života u Hrvatskoj. Ako bi pravomoćna presuda u tom procesu bila osuđujuća, to bi imalo neprocjenjive negativne političke, materijalne, percepcijske i identitetske posljedice na budućnost hrvatske države i hrvatstva općenito te na život svakog hrvatskog građanina. Optužba da je RH napala susjednu državu s ciljem pripajanja dijela njezina teritorija izvan je zdrave pameti jer je protivna svim činjenicama koje dokazuju da je RH od svih država najzaslužnija za opstanak BiH. U nekim moćnim međunarodnim krugovima već godinama kruži povjerljiva informacija da će se konstrukcija o navodnom građanskom ratu i ravnoteži krivnje svesti i prebijati na BiH... Vjerojatno će na suđenju u Haagu Karadžić i Mladić te šestorica Hrvata biti osuđeni - zaključio je Jurčević.

 

R. Horvat