Novinar Glasa Koncila i autor knjige "Drugačija povijest (o Srbu, Jasenovcu, Glini...)" Tomislav Vuković dobitnik je ovogodišnje nagrade Hrvatske kulturne zaklade (HKZ) "Ljubica Štefan" za povijest i publicistiku, koja mu je svečano uručena u subotu 27. travnja u prostorijama HKZ-a i "Hrvatskog slova" u Zagrebu.


Obrazlažući nagradu dr. Josip Jurčević napomenuo je kako još uvijek živimo u jednoumlju kada je riječ o povijesti. Sjajno uređena i ilustrirana knjiga u izdanju Glasa Koncila donosi niz činjenica koje se odnose na suvremenu hrvatsku povijest, na drukčiji, temeljitiji i pluralan način, istaknuo je dr. Jurčević. Dodao je kako povijest može biti zloupotrebljena i krivotvorena te da se to uvijek događa na hrvatsku nacionalnu štetu. Knjiga izabranih povijesnih feljtona publicistika je koja se temelji na izvorima koje svaki čitatelj može dodatno provjeravati i istraživati, zaključio je.

Nagrađeni autor Vuković u riječima zahvale napomenuo je kako se, vođen geslom organizatora "Uvijek za Hrvatsku", nada kako će povijesna istina kad tad pobijediti, premda je hrvatska situacija, pogotovo u povijesti, prilično loša.

Uz 18. obljetnicu neprekinutog izlaženja tjednika "Hrvatsko slovo" dodijeljene su i godišnje književne nagrade "Dubravko Horvatić" za prozu i poeziju. Autorica najbolje priče objavljene tijekom prošle godine je Ljubica Kolarić-Dumić i njezino "Vestalkino pismo". Drugoplasirani je književnik Josip Balaško sa zapisom "Prosjakinjina ispovijed", a treću nagradu osvojio je pričom "Ruška" bosanskohercegovački autor Vlado Kudić.

Prva nagrada za poeziju pripala je doajenu Paji Kanižaju, drugoplasirani je Enver Mehmedagić, a treći Mijo Tokić. Sve nagradne plakete uručio je glavni urednik "Hrvatskog slova" Stjepan Šešelj, a u glazbenom dijelu programa nastupile su sopranistica Kristina Domović i Eva Kirchmayer-Bilić za glasovirom.

 

M.M.