Krug za trg - Građanska  inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike, u subotu 04. svibnja, s početkom u 11. sati, ispred Hrvatskog narodnog kazališta organizira sedmi prosvjedni skup kojim traži promjenu imena tom trgu koji i danas nosi ime jugoslavenskog maršala Josipa Broza Tita.

Maja Runje, koordinatorica Kruga za trg, tvrdi kako su organizatori svjesni trenutačnih odnosa političkih snaga na gradskoj razini ali da nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva

-Ljevica u Skupštini grada Zagreba ima veliku nadmoć, a privržena je Titu i branit će ga do zadnjega daha. Naš prosvjed ima za cilj pokazati apsolutnu posvećenost cilju. Nemamo namjeru odustati. Naš trenutak će doći – kazala je Runje u ekskluzivnom razgovoru za portal HRsvijet.

Nasilje je ljevici vrlo blisko

Na naš upit, smatra li kako je riječ o sukobu hrvatstva i jugoslavenstva, odgovorila je potvrdno, istaknuvši kako zagovornici jugoslavenstva kao političke ideje i danas čvrsto vjeruju kako je Josip Broz bio nekakav humanist.

-Da, riječ je o hrvatstvu nasuprot jugoslavenstvu, no čak i više od toga. Članovi Kruga za trg provode puno vremena na gradskim ulicama. Razgovaramo sa stotinama ljudi. Često čujemo tvrdnje da se u Jugoslaviji sigurnije i bolje živjelo, da je Tito bio veliki humanist, da su u zatvorima bili samo kriminalci i teroristi – istaknula je Runje.

>>Maja Runje: Dvadeset posto hrvatskih obitelji i danas mrzi državu u kojoj živi

Kao povratnica iz iseljeništva iznenađena je i šokirana količinom mržnje koju tzv. hrvatska ljevica „zadojena“ jugoslavenstvom pokazuje prema svemu što je hrvatsko, navodeći kako često susreće takve primjere.

- Prošli tjedan je našem štandu pristupio mlađi čovjek te je iz sveg glasa vikao: Moj djed je bio vojnik maršala Tita! Na Bleiburgu je ubijao ustaše! Ja sam ponosan na njega! Očito, ljevica mrzi Hrvatsku, ne može bez jugoslavenstva, a ponekad se čini da intimno  ne drži ni do demokracije. Kao da joj je nasilje vrlo blisko, iznenađeno će Maja Runje.

Međutim, i unatoč takvim stavovima projugoslavenskih krugova tvrdi kako se novi vjetrovi naslućuju. Kao jedan od pozitivnih primjera navodi novo vodstvo HDZ-a.

Pozitivne promjene u HDZ-u

-Velika i iznimno pozitivna promjena za nas je novi stav HDZ-a. Prvi puta se stranka izjasnila spremnom ući u borbu za novo ime trga. Ne posustanu li – ne prevare li! – za nas će nastati nova situacija, s puno manje osjećaja osamljenosti. Naravno, imamo realna očekivanja o  mogućnostima HDZ-a u Zagrebu, no prilike se mogu mijenjati - optimistično će.

>>Zdravka Bušić: Novo vodstvo HDZ-a ništa ne krivotvori, nego su istinski politički baštinici prvog hrvatskog predsjednika

Ističe da je udruga na čijem je čelu uputila pisma svim strankama i političkim listama koje se natječu za mjesta u Gradskoj skupštini, s pitanjem o odnosu prema Titu i Titovom trgu.

-SDP, HSS, HSLS, HNS, Nezavisna lista Milana Bandića, Hrvatski laburisti i Nezavisna lista Tatjane Holjevac – svi su se izjasnili za Tita! Za promjenu, za uklanjanje imena su: HDZ, sve pravaške stranke (HSP, HČSP, HSP-dr. Ante Starčević), Lista Ante Golema, Lista Antuna Mateša te neke druge manje liste - kaže Runje istaknuvši kako će na subotnjem prosvjednom skupu pozvati građane pozvati da svoj glas daju strankama koje imaju čvrst stav prema jugoslavenstvu i žele promjenu imena najljepšeg zagrebačkog Trga.

Krug za trg će imati svog zastupnika u Europskom parlamentu

Istodobno, Runje ističe kako i druge europske zemlje koje su prošle teška razdoblja komunističke diktature imaju teškoća u suočavanju sa svojom prošlošću – neke manje, a neke više.

Ukazala je i na potporu koju je udruga koju vodi ovih dana dobila od njemačkog predsjednika Joackima Gaucka.

>>Njemačko pravosuđe priprema uhidbeni nalog za jedanaest hrvatskih državljana

-Uspostavljamo kontakte s mnogim institucijama te istaknutim pojedincima u Europi. Nedavno smo dobili  ohrabrujuće pismo njemačkog predsjednika Joackima Gaucka, koji nas potiče da ustrajemo u svojim  naporima - naglašava koordinatorica Kruga za trg.

Iznimno važnom institucijom vidi i Platformu europskog sjećanja i savjesti, koja djeluje u okvirima Europskog parlamenta, i njezinu inicijativa da se utemelji Europski sud za zločine počinjene u komunizmu.

-Krug za trg sada ima i vlastitu predstavnicu u Europskom parlamentu! Aktivistica Kruga za trg gospođa Zdravka Bušić nedavno je postala europskom parlamentarkom! Jako smo ponosni! Sigurni smo da će se zalagati za interese Hrvata i Hrvatske ali i pomoći u radu Platformu europskog sjećanja i savjesti – zaključila je Maja Runje, koordinatorica Kruga za trg.

 

R. Horvat