Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg, koje djeluje pri Općinskom vijeću, oglasilo se danas službenim priopćenjem u kome su informirali javnost o eshumaciji masovne grobnice u središtu Širokog Brijega, iz koje su eshumirani posmrtni ostaci 94 neidentificirane osobe.


Tako su pobili zlonamjerne tvrdnje nekih medija kojii su netočno i tendenciozno informirali javnost kako je riječ o "rušenju spomenika dalmatinskim partizanima, ciljano izvedenog u povodu obljetnice smrti Josipa Broza Tita", kako su prenijeli neki mediji.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Kao što je najvećem dijelu širokobriješke javnosti već poznato, u tijeku je izgradnja gradske kanalizacijske mreže kroz središnju urbanističku zonu Širokog Brijega. U sklopu tih radova planirano je da se na potezu od hotela 'Park' do zgrade sjedišta Županije Zapadno-hercegovačke izvrši cjelovita i potpuna rekonstrukcija ulica, nogostupa, rasvjete, kao i ostalih javnih površina zahvaćenih ovim planom. Prema Zaključku Općinskog vijeća općine Široki Brijeg broj: 01-02-130/13-6 od 11. ožujka 2013. godine, javni prostor kod Kuljića kuće u središtu grada (k. č. 949, k. o. Lištica, ulica Marka Šoljića, vl. SO Lištica), poznatiji kao 'Ruža', također je obuhvaćen detaljnim planom rekonstrukcije i bit će u skladu s tim obnovljen i prikladno uređen. Naime, na navedenom lokalitetu najprije je bilo nužno obaviti određene pripremne građevinske zahvate. To se u prvom redu odnosilo na privremeno premještanje nadzemnoga kamenog dijela kompleksa s ciljem otvaranja pristupa grobištu iz Drugoga svjetskog rata koje se tu nalazi, te čišćenja i pripreme za potpuno saniranje prostora, a potom i na prijenos posmrtnih ostataka žrtava iz navedenog grobišta, koje je Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg označilo kao grobište br. 59 'Ruža' u središtu Širokog Brijega, na za to primjereno mjesto – u zajedničku grobnicu na groblju 'Mekovac'.

Prvi dio navedenih poslova, odnosno otvaranje pristupa grobištu, zatim čišćenje i uređivanje prostora te saniranje nadzemnog dijela kompleksa, obavila je stručna kameno-klesarska tvrtka 'AG Kamen, d.o.o.', a drugi dio tih poslova, odnosno ekshumaciju i prijenos posmrtnih ostataka žrtava iz Drugoga svjetskog rata, na sebe je preuzelo i obavilo Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg, kao općinsko tijelo utemeljeno s tim ciljem i ovlašteno za obavljanje tih poslova. Pri otvaranju pristupa posmrtnim ostacima žrtava pokazalo se da neće biti moguće sačuvati integritet 'Ruže', tako da je morala biti uklonjena u dijelovima. Radovi stručnih osoba na ekshumaciji započeli su tek nakon što je policija osigurala cijeli prostor. Tijekom samih tih radova iz grobišta je ekshumirano 95 tijela, koja su po završetku ekshumacije prebačena u širokobriješku mrtvačnicu, gdje će biti očišćena i stručno obrađena, a nakon uzetih uzoraka za moguću DNK analizu, bit će organiziran pokop u zajedničku općinsku grobnicu u groblju 'Mekovac'. Ustaljena je to praksa u radu Povjerenstva da sve ekshumirane kosti prenosi najprije na obradu u širokobriješku mrtvačnicu, a nakon uzimanja uzoraka u zajedničku općinsku grobnicu na groblju 'Mekovac', koja je namijenjena ekshumiranim i neidentificiranim žrtvama Drugoga svjetskog rata, pa je tako bilo i ovaj put.

Današnjim danom konačno će i ove kosti naći trajni smiraj na prikladnom mjestu, a ne kao do sada da budu izložene pripitima u kasna doba i drugim nepodopštinama u gradskom javnom parku. Uostalom, iz dokumenata koje je Povjerenstvo uspjelo prikupiti vezano za ovo grobište, razvidno je da je ovo grobište urađeno bez valjane građevinske dokumentacije, dakle bespravno. O danas ekshumiranim žrtvama u Širokom Brijegu, ali i o onima koji su ih nekoć ovdje donijeli puno govore i pronađeni predmeti kao što su aparat za brijanje sa žiletima kakav se još i danas nalazi u uporabi, fini srebreni prsten, srebreni lančić, vojnička pločica, lula, višefunkcionalna čakija s nekoliko dodataka, čutura za vodu, robusna kemijska olovka, ogledalce... Očito se ovakvom opremom komunisti nisu mogli služiti jer ih nisu imali, što samo potvrđuje sumnje da u grobištu br. 59 – 'Ruža' nisu bili pokopani samo partizani, a pogotovu na sumnju navodi više dijelova žice koja je pronađena kod žrtava i kojom su vjerojatno žrtve bile vezane. Nitko se nije sjetio da je makne, pa je tako nehotice ostala kao mogući 'corpus delicti'. Sve navedene pronađene predmete razgledavali su brojni Širokobriježani koji su pratili tijek ekshumacije i bez izuzetka je glasno odobravali.


Molili bismo sve živuće svjedoke da se što prije jave Povjerenstvu i posvjedoče odakle su točno ove kosti uzete, kao i one svjedoke koji znaju tko je zapravo ubijen na tim stratištima. Poslužit će to ne samo kao izricanje povijesne istine već i kao građa za izdavanje monografije o Širokom Brijegu u veljači 1945. Ne zaboravimo da je tada za samo nekoliko dana na području općine Široki Brijeg napravljeno najmanje 150 grobišta i stratišta, kako je to Povjerenstvo do sada zabilježilo, a skupljanje informacija je i dalje u tijeku. Inače u Drugom svjetskom ratu i poraću Široki Brijeg je izgubio preko 2.400 svojih žitelja u najboljim godinama, što je oko 10% njegovog tadašnjeg pučanstva i što zorno govori o razmjerima zločina koji su partizansko-komunistički zločinci počinili na Širokom Brijegu", kaže se u priopčenju.


M.M.