Film “Prvi hrvatski predsjednik – pogled iz današnje perspektive” bit će tek jedan u nizu iz ciklusa političkih dokumentaraca u produkciji tvrtke Intermedia, koja će u suradnji s Večernjim listom u iduće tri godine pred gledatelje izbaciti serijal od čak 18 filmova u čijem su središtu teme iz suvremene hrvatske političke povijesti u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata sve do današnjih dana.

Autor Miljenko Manjkas i njegovi suradnici poput Vala Kurtina i Silvija Jesenkovića otprije su poznati gledateljima HTV-a kao tvorci iznimno uspješne serije “Jugoslavenske tajne službe”.

– Tijekom snimanja i emitiranja tog serijala aktivirao nam se “okidač” koji je ukazao na činjenicu da se u Hrvatskoj dosad nitko nije sustavno bavio političkim dokumentarcima. A gledanost je zaista bila rekordna: posljednjih pet epizoda veća i od središnjeg Dnevnika – otkriva Miljenko Manjkas pa najavljuje i nove naslove, poput trilogije o UDBA-i, filmove o kontroverzama desnice i ljevice, o masovnim zločinima komunističkog sustava poput Bleiburga, o Hrvatskoj kao zemlji stranih gospodara, o Hrvatima vladarima sportskih postolja...

– Bavit ćemo se i kultnom utakmicom Dinamo – Crvena zvezda. Naime, malo je poznato da je odigrana na godišnjicu osnivanja UDBA-e, i da je cilj bio izazvati izvanredno stanje, zaustaviti osamostaljenje Hrvatske. Scenarij prekida pažljivo je pripreman, trebalo je poniziti Hrvate usred Zagreba – kaže Miljenko Manjkas.

Posebno zanimljiv autorima serijala je i dr. Franjo Tuđman, kojemu će posvetiti dva filma. Prvi od njih nastajat će pod radnim nazivom “Prvi hrvatski predsjednik – pogled iz današnje perspektive”.

– Zanima nas koliko je dubok trag ostavio, za što je zaslužan a za što odgovoran, što o njemu uče, a što misle nove generacije, kako ga ocjenjuju povjesničari, pa ćemo ga i usporediti s nasljednicima na toj funkciji. U drugom filmu “Franjo Tuđman – privatno” donijet ćemo pogled u dosad nepoznati predsjednikov svijet: je li doista bio autokrat, što je volio jesti, što piti, kakve je filmove gledao, dok će ga sugovornici karakterizirati isključivo kroz osobni odnos s njim i kroz crtice iz života – otkriva autor serijala.

Ekskluziva o Boljkovcu

Gledateljima će, nema sumnje, biti zanimljivi i filmovi s tematikom Domovinskog rata, poput “Sinova Oluje” s pogledom u današnjicu hrvatskih branitelja ili pak onog s naslovom “Minhenska bojna”, inspiriranog objavom Registra branitelja koji je bjelodano pokazao da se među istinske domoljube uvukao i značajan broj “lažnjaka”. Gledatelje očekuje i dokumentarac “Vukovar 20 godina poslije” u potrazi za odgovorima na pitanja jesu li sretni, kome su zahvalni, na koga su ljuti, je li vrijedilo...

Serijal već u svom prvom i zasad jedinom potpuno dovršenom filmu “Križni put - zločin bez kazne” donosi ekskluzivni materijal.

– Posjedujemo dnevnik koji je o slučaju Josipa Boljkovca vodio njegov najbliži suradnik, pripadnik OZNA-e, koji izravno tereti Boljkovca za određene aktivnosti a koji nikad nije ugledao svjetla dana – kaže Manjkas. Ciklus političkih dokumentaraca obuhvatit će tisuće arhivskih audiosnimki i dokumenata, nikad viđenih fotografija, izjave desetaka autentičnih sugovornika: povjesničara, publicista, izravnih sudionika događaja. Tri godine kasnije, već sada je jasno, bit će to nemjerljivi doprinos razumijevanju recentne hrvatske političke povijesti.


M.M.