U sklopu manifestacije Stolačko kulturno proljeće 2013., u subotu je na Radimlji, kod Stoca, održana sv. Misa i komemoracija za sve poginule i nestale pripadnike hrvatskog naroda u II. svjetskom ratu i poraća na području Hodovske visoravni, gdje je prema procjenama povjesničara u brutalnim poslijeratnim komunističkim "čistkama", izvedenim nakon završetka II. svjetskog rata od strane partizanskih postrojbi, OZNE i KNOJ-a  ubijeno oko 10.000 osoba hrvatske nacionalnosti.


Koncelebriranu sv. Misu tom je prigodom predvodio don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije i osobni izaslanik mons. dr. Ratka Perića.

Govoreći o ovom tragičnom i još uvijek nedovoljno istraženom djelu hrvatske povijesti Majić je istaknuo kako razmjeri ovog zločina još uvijek nisu dovoljno poznati.

-I osobno sam nedavno ostao zatečen kad me je stolački župnik i dekan don Rajko Marković pozvao i zamolio me da predvodim današnje misno slavlje. Pojašnjavajući mi činjenice o razmjeru tog zločina doznao sam kako rijeka Bregava i divlje zvijeri i danas raznose tisuće ljudskih ostataka koji svakodnevno izviru iz zemlje – kazao je Majić, istaknuvši kako se kao ljudi i vjernici, zajedno sa institucijama sustava, moramo oko ovog pitanja na dostojanstven način pobrinuti.


Općinski načelnici Stoca i Čapljine, predstavnici političkih stranaka i udruge prije sv. Mise su položili vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtvu pobijenih na ovom mjestu i cijelom području istočne Hercegovine.

Podsjetimo, prema tvrdnjama povjesničara i još uvijek živućih svjedoka na lokalitetu Radimlja i kanjonu rijeke Bregave nakon završetka rata u masovnim egzekucijama koje su komunisti provodili nad političkim neistomišljenicima i ratnim zarobljenicima pobijeno je desetak tisuća ljudi.


V.M.


Vezani članci:


-Geopolitičke igre i licitiranje opstojnošću i žrtvama stolačkih Hrvata

-Blanka Matković: Poslijeratni komunistički zločini i grobišta u istočnoj Hercegovini (I. dio)

-Blanka Matković: Poslijeratni komunistički zločini i grobišta u istočnoj Hercegovini (II. dio)

-Blanka Matković: Poslijeratni komunistički zločini i grobišta u istočnoj Hercegovini (III. dio)

-Blanka Matković: Poslijeratni komunistički zločini i grobišta u istočnoj Hercegovini (IV. dio)